Sněhová pohotovost začíná

náhled souboruO úklid sněhu se v Praze 6 již pátým rokem postarají brigádníci. Sněhová pohotovost trvá od 15. listopadu do 31. března. Také letos bude v terénu více než pět stovek brigádníků.

„Strojové čištění chodníků je sice nejsnazší a bezpochyby nejkvalitnější, Prahu 6 by ale stálo odhadem neuvěřitelných 200 milionů Kč. Tuto částku však dokážeme snížit až o 80 %, protože zima nás díky brigádníkům sněhové pohotovosti stojí přibližně 25 milionů korun,“ řekl Jan Záruba, místostarosta Prahy 6 pro dopravu a životní prostředí.

Radnice letos zpřísnila nástup brigádníků ve sněhový den do práce. „Brigádníci musí být na svém úseku již v 6.30 hodin a úklid musí stihnout do 10 hodin,“ doplňuje místostarosta Jan Záruba. Každý pracovník se bude starat o úsek v délce cca 400 m, a to pouze v případě, že bude sněžit. Za každý odpracovaný den si vydělá 400 korun, paušální odměna pak činí dva tisíce korun za měsíc. Nářadí a posypový materiál mu zajistí radnice Prahy 6.

Kromě Sněhové pohotovosti se o napadaný sníh stará také TSK, maximálně však o dvacet procent komunikací v centrálních částech Prahy 6. Strojově se budou uklízet pouze nejfrekventovanější chodníky v centrální části Dejvic, Bubenče a na Petřinách.

S dotazy týkajícími se úklidu se lidé mohou obracet na bezplatnou linku 800 105 060 nebo na email snehovapohotovost@praha6.cz.

Obnovení provozu tramvají po celé délce Evropské třídy má být v souladu se smlouvou mezi investorem rekonstrukce a dodavatelem stavby až 16. listopadu. Pro zlepšení dopravní obsluhy se radnici Prahy 6 podařilo nad rámec původního programu stavby prosadit po dohodě s pražským dopravním podnikem obnovení provozu s předstihem alespoň v úseku Vítězné náměstí – Bořislavka.