Střešovický Tatran nabízí víc než sport

náhled souboruTělovýchovná jednota Tatran Střešovice poskytuje zázemí téměř půl druhé tisícovce členů z šesti sportovních odvětví na všech výkonnostních úrovních.

Její ambice jsou však větší. Ráda by střešovickým obyvatelům poskytla zázemí a stala se i kulturně společenským centrem, jakým bývala v dřívějších dobách. „Chceme nabízet nejenom sportování, ale i místo, kde se lidé budou setkávat a trávit spolu čas,“ říká předseda jednoty Martin Vaculík. „Naší snahou je vrátit se ke kořenům, kdy tu bylo kino, hrálo se divadlo, pořádaly se různé společenské akce. Prostě jako kdysi býval Sokol…,“ vysvětluje.

Právě divadelní představení pro děti jsou jednou z novinek, kterými chce jednota oslovit místní komunitu. Hraje se v malém divadelním sále každou druhou sobotu od 15 hodin. Pohádky jsou pro děti již od tří let. „Po představení mají rodiče s dětmi možnost strávit zbytek odpoledne v tělocvičně, kde jim je k dispozici i nářadí. Myslím, že zejména na podzim a zimě ocení prostor, kde se s dětmi mohou vyřádit,“ zve Vaculík.

Mezi nové volnočasové aktivity, které si jednota připravila tentokrát pro starší děti, je nabídka kurzů tzv. nového cirkusu. „Řada tradičních sportů a cvičení už děti netáhne, děti chtějí být zajímavé a dělat moderní věci,“ domnívá se Vaculík. V cirkusové školce, do které mohou chodit už děti od 7 let, se učí žonglovat, akrobacii, balancovat po provaze i moderní pantomimu. Jeden z kurzů se věnuje umění s ohněm.

Aby střešovické aktivity Tatranu byly skutečně pro všechny od miminek pro seniory, připravují se také kurzy cvičení maminek s batolaty. Speciální cvičení je určeno pro miminka už od půl roku. Senioři zase mohou navštěvovat každé úterý oblíbený unicurling, což je halová obdoba sportu, který se hraje na ledu. Zdravotní cvičení pro ženy i muže v pokročilejším věku má v Tatranu velkou tradici.