Svůj mezinárodní den slavili senioři sportem

náhled souboruPrvní ročník sportovních her „Sportujeme v každém věku“, který na začátku října uspořádala pro své seniory Praha 6, se těšil velkému zájmu.

V areálu tělovýchovné fakulty, která hry spolupořádala, soutěžilo na dvě stě seniorů. Součástí pětihodinového sportovního maratonu bylo sedm soutěžních a tři nesoutěžní disciplíny. K tomu přibyla ukázka taj-či a sebeobrany, nordic walking, aktivity v lanovém parku, přednáška o zdravé výživě i měření krevního tlaku.

„Městská část Praha 6 je s počtem více než 28 tisíc občanů starších 60 let třetí nejstarší městskou částí. Proto jsem velmi ráda, že máme stovky seniorů sportovců, kteří neváhali a přišli změřit své síly s ostatními,“ řekla Marie Kousalíková, starostka Prahy 6.

Nejstarším účastníkem sportovního dne byla paní Jaroslava Hudečková narozena v roce 1925, která vybojovala druhé místo v unicurlingu. Vítězem v této kategorii byl pan Josef Procházka, kterému nebránil ani handicap, je totiž na vozíku. Principem hry je klouzáním dopravit kameny do vyznačeného kruhu.

Sportovní odpoledne pořádala Praha 6 ve spolupráci s FTVS UK v rámci uzavřeného Memoranda o spolupráci. Senioři si měli možnost vyzkoušet aktivity, se kterými se možná ještě nesetkali. Soutěžní disciplíny byly hod na koš, kanjam (hod disku na cíl), lukostřelba, mini-golf, petanque, kroket, unicurling.

„Chceme zásadnějším způsobem promluvit do pohybových aktivit občanů Prahy 6, proto jsme se dohodli s vedením radnice na celé řadě projektů jak pro děti, dospělé, tak pro seniory,“ doplnil Vladimír Süss, děkan FTVS.

Každý z přihlášených seniorů dostal tašku s drobnými dárky. Mezi VIP hosty se objevil například Jiří Zedníček, reprezentant ČSSR v basketbale, bývalý předseda ČOV, občan Prahy 6.


Senioři si měli možnost vyzkoušet netradiční soutěžní aktivity.

Vítězové soutěží v seniorském sportovním klání si odnesli z areálu FTVS diplomy, poháry a věcné ceny.