U Písecké brány lidé oslavili vznik ČSR před 95 lety

náhled souboruTradičním shromážděním u Písecké brány oslavila veřejnost i zástupci státu 95. výročí vyhlášení samostatného Československa.

Slavnostní shromáždění se v den státního svátku konalo u Písecké brány již po dvanácté a ani tentokrát nechyběly významné politické osobnosti. Starostka Marie Kousalíková uvítala 1. místopředsedkyni Senátu ČR Alenu Gajdůškovou, velvyslance Slovenské republiky Petera Weisse, poslance Evropského parlamentu Jana Zahradila, bývalou předsedkyni sněmovny Miroslavu Němcovou, náměstka ministra obrany Daniela Koštovala, náměstka pražského primátora Jiřího Vávru, Miroslava Žižku, zástupce náčelníka Generálního štábu a Pavla Budinského, předsedu Československé obce legionářské.

„Dnešní doba je trochu podivná, spousta z nás se v ní těžko orientuje. Mění se hodnoty našich životů i jeho tempo. Mělo by být alespoň několik okamžiků, které nás donutí zpomalit a zamyslet se, zavzpomínat, hodnotit. Jedním z oněch okamžiků je bez vší pochybnosti i výročí samostatného Československého státu,“ přivítala starostka účastníky shromáždění. Popřála všem občanům k 95. výročí státu pokoru, slušnost a hlavně dlouhou a spolehlivou paměť, která nedá zapomenout na to, s jakými ideály vznik republiky vybojovali její zakladatelé, ale také na to, do jaké hanby ji dostali ti, kdo se na tolik let chopili moci. „Nezapomínejme na to, čím si Čechy a Československo prošlo. Nebuďme lhostejní k tomu, co se okolo nás děje. Buďme tolerantní ke svému okolí a pokusme se chápat, pomáhat, rozvíjet a kultivovat společnost, ve které žijeme. Snažme se o to, abychom se nemuseli stydět za své působení,“ vybídla starostka. K optimistickému pohledu do budoucnosti vybízeli u příležitosti výročí státu vesměs všichni řečníci. „Každodenní realitu vnímáme často hůře, než jaká ve skutečnosti je,“ řekl europoslanec Jan Zahradil.

Osobnosti Prahy 6 v éře první republiky

Slavnostní shromáždění doprovázela vernisáž tématické výstavy s názvem „Osobnosti Prahy 6 v éře první republiky“, která byla vytvořena ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem. Výstava se na pětadvaceti panelech věnuje významným osobnostem, bez nichž by meziválečné Československo nebylo státem, který známe z učebnic dějepisu či vzpomínek, a které v období první republiky nalezly své bydliště na území dnešní městské části.

Hned úvodní panely výstavy věnované zakladatelům státu připomínají, že v Praze 6 bydleli jistou část života tři demokraticky zvolení prezidenti našeho státu. „Koncentrace významných umělců, architektů, politiků, vojáků, vědců a dalších osobností byla v naší městské části nebývalá,“ upozornila starostka Marie Kousalíková při zahájení výstavy. Praha 6 dokázala sloučit neslučitelné, a tak zde ve vzácné symbióze žili malíři a další umělci vedle elity prvorepublikové armády. „V historii naší armády hrálo území dnešní Prahy 6 výjimečnou roli. Svůj domov zde získala v prvních letech existence podstatná část jejích zakladatelů, včetně náčelníků Francouzské vojenské mise. V dalších letech se sem přestěhovala řada významných vojenských osobností, jejichž vztah k demokratickému Československu jasně dokládají jejich osudy v letech nesvobody. Za své ideály zaplatili mnozí z nich v letech 2. světové války cenou nejvyšší,“ řekl Aleš Kněžínek, ředitel Vojenského historického ústavu, který se na přípravě výstavy podílel. Výstavu v Písecké bráně lze zdarma navštívit do 10. listopadu. Poté se přesune do chodeb základní školy Dědina.

Spolehlivou paměť, která nedá zapomenout, s jakými ideály vznik republiky vybojovali její zakladatelé, popřála starostka Marie Kousalíková účastníkům shromáždění.

Před Píseckou bránou se sešly desítky občanů, které společně s politiky oslavily výročí vzniku Československé republiky.