V Zelené učebně pozorují počasí i ptactvo

náhled souboruZákladní škola na Dlouhém lánu je další z těch, které využily školní zahradu pro zřízení Zelené učebny. Děti se tak v hodinách přírodopisu mohou pohybovat v terénu a získávat praktické zkušenosti. Venkovní učebnu si přišla prohlédnout i známá meteoroložka Dagmar Honsová.

Při slavnostním otevření ocenila meteorologickou stanici v zahradě školy. Žáci volitelného předmětu Ekologie v ní pravidelně měří data, která zasílají v rámci mezinárodního projektu Globe do NASA. „Je výborné, že už žáci základní školy pronikají do tajů meteorologie a sbírají a měří data, která umožňují sestavovat profesionální předpovědi a zvyšují jejich úspěšnost. Platí totiž přímá úměra v množství naměřených dat a úspěšnosti předpovědi počasí,“ řekla při otevření zelené učebny populární česká meteoroložka Dagmar Honsová.

Zelenou učebnu pochválila i starostka Marie Kousalíková, která jako dárek přinesla a pomohla zasadit japonský červený javor. Radnice na zřízení venkovní učebny přispěla 53 tisíci korunami. V Praze 6 je to už osmá zelená učebna a budují se další. „Zelené učebny podporujeme už od roku 2008 a to, že jejich počet stoupá, je pro děti cenné. Mohou se tak seznámit s chodem přírody a jejími zajímavostmi,“ uvedl radní pro školství Ondřej Balatka.

Zelená učebna vznikla ve spolupráci s občanským sdružením Ornita. Sestává ze stolů a lavic, ale především z naučných panelů projektu Ptáci v našich zahradách. Na malování ptáků se podílely všechny děti školy a nejzdařilejší práce jsou umístěny na naučných panelech. „Nejlepší čtyři žákyně pak nakreslily celkem 40 nádherných encyklopedických ilustrací, které jsou součástí panelů,“ řekla Anna Jelínková, ředitelka školy. V rámci projektu žáci vyrobili budky, rozvěsili na stromy a pozorovali hnízdění ptáků i vyvádění mláďat. Samozřejmě, že v zimě přikrmovali ve vyrobených krmítkách.

V minulém roce vznikly dva nové pěstební záhony. Děti 3. tříd zde pěstují jarní zeleninu a bylinky pro projekt Jíme zdravě. Žáci 7. třídy pěstují kromě jarní zeleniny také brambory a dýně, které v hodinách vaření spotřebují.



Japonský Javor červený dostali žáci do Zelené učebny jako dárek od paní starostky Kousalíkové, která jej také pomohla rovnou zasadit.

Žáci mohou studovat ptactvo na výukových panelech. Kresby ptáků vytvořily žákyně školy.