Volby v Praze 6: vysoká volební účast a orientace k pravici

náhled souboruCelkem 50 461 platných hlasovacích lístků vhodili voliči do uren ve 104 volebních okrscích v Praze 6 během mimořádných voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

K volbám na území městské části tak přišlo 69,26 procent oprávněných voličů. Je to o deset procent více než činila celorepubliková účast a voliči v Praze 6 tak dostáli své pověsti zodpovědných občanů, kterým není lhostejné, kdo jim bude vládnout. Volební účast v Praze 6 byla opět nejvyšší z deseti velkých pražských městských částí. Nejvíce voličů 81,48% přišlo k urnám ve 403. okrsku v Základní škole Norbertov ve Střešovicích.

Názory občanů Prahy 6 reprezentované jejich volbou politické strany se s celostátními výsledky voleb neshodovaly. Šestkoví voliči potvrdili pravicovou orientaci. Nejvíce hlasů v Praze 6 vhodili voliči straně TOP 09, a to 26,1% hlasů (v ČR 11,99%). Je to o tři procenta méně než při posledních parlamentních volbách.

Téměř shodné procento voličů mají nyní v Praze 6 strany ODS, ANO a ČSSD. Sociální demokraté v šesté městské části pouze potvrdili svou pozici, když se jim oproti posledním parlamentním volbám v roce 2010 snížil zisk o necelé procento. O více než polovinu se v Praze 6 ovšem snížil počet voličů občanských demokratů. Ještě v roce 2010 volilo ODS 26,2 procenta občanů, nyní 12,59% (v ČR 7,72%). Nové politické hnutí ANO získalo na svou stranu 12,93% lidí volících na území městské části Prahy 6 (18,65 v ČR).

Od posledních voleb také v Praze 6 nenápadně posílili komunisté o necelé procento hlasů, letos je zvolilo 8,45% voličů. Voliči výrazně přibyli straně KDU–ČSL i Straně zelených. Nárůst voličů v Praze 6 zaznamenaly i Strana svobodných občanů a Česká pirátská strana, kterým vhodily hlas více než tři procenta voličů. Novou parlamentní stranu Úsvit přímé demokracie podpořily v Praze 6 pouhá dvě a půl procenta lidí.

 

Místostarosta Stupčuk bude poslancem

Prahu 6 bude v nově zvoleném parlamentu reprezentovat jako třetí z pražské kandidátky ČSSD sedmatřicetiletý místostarosta Prahy 6 Štěpán Stupčuk. Funkci místostarosty pro správu obecního majetku bude zastávat i nadále, současně s funkcí poslance. Do parlamentu kandidovali další zastupitelé Prahy 6 z ODS, TOP 09, Strany zelených i KSČM, nikdo z nich se ale do sněmovny nedostal. Dagmar Gušlbauerová za KSČM je první náhradnicí na místo poslankyně. 

Bezproblémový průběh

Přestože předčasné volby kladly větší nároky na jejich urychlenou organizaci, proběhly v Praze 6 bez incidentů a komplikací. Například na roznos hlasovacích lístků bylo minimum času, na radnici dorazily teprve týden před volbami. Radnice také vydala rekordní počet 2710 voličských průkazů opravňujících volit mimo trvalé bydliště. Téměř čtyři stovky lidí požádaly o možnost hlasování pomocí přenosné urny, přičemž se pracovníci volební komise snažili vyhovět i časům, kdy si lidé schránku objednali. Více než 300 lidí volilo v ruzyňské věznici, 130 pacientů vojenské nemocnice také využilo možnost hlasovat ve volbách.

Na zdárný průběh voleb v Praze 6 dohlíželo osm stovek lidí, z toho na šest set dobrovolníků, převážně z řad mladých lidí. Naopak nejstarším členem volební komise byl pan Krkoška, kterému je již 90 let. 

Volební data z Prahy 6

Okrsky: 104

Voliči v seznamu: 73 443

Volební účast: 69,26 %

Odevzdané obálky: 50 812

Platné hlasy: 50 461

Platných hlasů celkem: 99,31%