Cesta k letohrádku má nový povrch

náhled souboruV oboře Hvězda se budou postupně rekonstruovat další cesty. Během podzimu se již podařilo opravit středovou cestu od Libocké brány k letohrádku Hvězda.

Nyní je z mlatového povrchu, který je pohodlnější i dostatečně únosný pro provoz k letohrádku. S dalšími úpravami cest bude magistrát pokračovat na jaře.

Odbor městské zeleně magistrátu jako správce obory Hvězda letos zahájil opravy hlavních alejí v oboře. Naposledy prošel rekonstrukcí prostor před letohrádkem před pěti lety. Celkový projekt na obnovu cest a vstupního prostoru se postupně projednával na úřadech. V horní vrstvě cest byla dříve z památkových důvodů používána kvůli barevnosti opuka, ta však působí hlavně za mokra problémy a špiní. Nový povrch z lomové výsivky vyhovuje požadavkům památkové péče na historický vzhled obory. Zároveň je cesta dimenzována na provoz aut k letohrádku a údržbová vozidla.

S další etapou, vstupním prostorem u Libocké brány, se bude pokračovat na jaře. Plocha se předláždí v podobném duchu, jako jsou dlážděny například cesty u Oranžérie v Jelením příkopu na Pražském hradě, chystá se i oprava odvodnění plochy. Připravuje se též obnova ploch pod lavičkami na hlavní aleji.

Zároveň by v příštím roce mělo dojít k opravě obvodové zdi mezi Libockou bránou a Ruzyňskou brankou. Historická opuková zeď utrpěla značné poškození díky vlhkosti uzavřené pod neprodyšnými cementovými nástřiky. Tyto nástřiky budou odstraněny a části zdi budou postaveny úplně znovu.

Cesta od Libocké brány k letohrádku Hvězda je nově opravená. Povrch z lomové výsivky je praktický a odpovídá požadavkům památkářů.