Galerie Anderle oslaví 10 let od založení, vstup je zdarma

náhled souboruK desátému výročí otevření Galerie Anderle se otevřou dveře Pélleovy vily pro veřejnost zdarma. Až do konce tohoto roku mají lidé možnost zhlédnout retrospektivní výstavu stěžejních děl malíře Jiřího Anderleho z let 1954–2013, jehož dílu se galerie věnuje především.

Pélleova vila před deseti lety poskytla unikátní výstavní prostor nejen pro prezentaci tvorby světově proslulého malíře a grafika Jiřího Anderleho, ale též pro jeho jedinečnou sbírku starých afrických soch a kultovních předmětů. Výstavní prostor v přízemí poskytuje možnost prezentovat díla i dalších umělců.

Aktuální výstava Jiřího Anderle představuje jeho dílo souhrnnou a především aktualizovanou optikou. Pro tuto výstavu vybíral bez ohledu na časový rámec, s možností svobodně poukázat na určité zvolené náměty a stylové charakteristiky své práce. V šedesátých letech to byl osobitý realismus s osobitou expresí formy. Věrnost reálnému prožitku zůstala trvalou vlastností malířova myšlení, a to i tehdy, kdy se do popředí dostával fantazijní symbolismus iracionality. V osmdesátých a dalších letech se vrátil ke konkrétnímu osudu člověka. Jiří Anderle se ale nebojí ani literárního námětu, jak dokazuje v kritickém cyklu válečných alegorií.

Výběr z jeho bohaté tvorby dokumentuje náročnou spojitost intimního psychologismu, volné fantazijní představivosti a kultivovaného artismu s programovou otevřeností vůči drsným pravdám života.

Výstavu Jiřího Anderleho doplňuje soubor Fantazijních maleb Cesta k Červenému jezeru, která bilancuje tvorbu Michala Burgeta z let 2005–2013. Burgetův koncept malířsky virtuózního kritického romantismu zahrnuje nejen ryze osobitou básnivost symbolické představy, ale i neobyčejnou úspěšnost záměru spojit nadčasovou fantazijní metaforu s aktuální kritickou myšlenkou.

Aktuální výstava v Galerii Anderle představuje retrospektivu Anderleho stěžejních děl. Během vernisáže obrazy představil sám autor Jiří Anderle.

Jiří Anderle: Tvář sv. Jana