Hendikepovaní plavci na Strahově

náhled souboruNa 135 tělesně postižených plavců ze třech zemí a dvanácti sportovních klubů se zúčastnilo 22. ročníku Mistrovství České republiky pro rok 2013 pod názvem XXII. Strahov Cup. Mottem letošního ročníku bylo: „Není malých plavců, jsou jen malé plavky.“

Strahovský závod je určen nejen pro elitní plavce, ale i pro ty, kteří na závodní dráhu teprve vstupují. Je obrazem světově unikátního programu plavání, do kterého se na čtyřech místech zapojuje zhruba 300 osob s handicapem ročně a desítky dobrovolníků. Každý si může vybrat, zda jeho krédem je „Od rehabilitace k paralympiádám“ nebo motto nesměřující k medailovým vrcholům, ale společné pro všechny „Mohu víc, než jsem si myslel“.

Závod a vyhlášení nejlepších plavců je v koncentrované podobě prezentací unikátního programu KONTAKTU bB, který na počátku 90. let vzniknul ze spolupráce Martina Kováře, dnes čtyřnásobného paralympijského vítěze a jeho trenéra Jana Nevrkly.

Ceny nejlepším hendikepovaným plavcům v závodu předali primátor Tomáš Hudeček i starostka Marie Kousalíková, kteří nad závodem převzali záštitu.

Zastupitelé Prahy 6 v listopadu schválili finanční příspěvek 80 tisíc korun sdružení SK Kontakt, které se zabývá sportem zdravotně postižených plavců a sdružení Kontakt bB, které spolupracuje s hendikepovanými občany z Prahy 6 a nabízí kromě sociálních služeb i širokou nabídku využití volného času.