Nastal adventní čas, užijte si jej

náhled souboruPříchod adventu v Praze 6 tradičně symbolizuje rozsvícení vánočních stromů. Ty se o prvním adventním víkendu rozsvítily v Břevnově, Dejvicích na Hradčanech i ve Vokovicích. Lidé se těší na příchod nejkrásnějších svátků v roce, čas jim zkrátí nabídka svátečních akcí.  

Rozsvícením první svíce na adventním věnci odstartoval již pravidelný vánoční program v Písecké bráně. Spolu se starostkou Marií Kousalíkovou první svíci zapálila operní pěvkyně Gabriela Beňačková, která se přidala k hudebnímu vystoupení souboru Sedmihlásek. V Písecké bráně se veřejnost a především děti mohou každou neděli zapojit do výroby vlastnoručních ozdob a vánočních dekorací v adventních dílnách. V týdnu jsou na programu divadelní představení, koncerty a besedy. Celý adventní program vyvrcholí 25. 12. v 17 hod. Českou mší vánoční v podání Prague Sinfonietta Orchestra.

Hlavní strom na Vítězném náměstí rozsvítil o adventní neděli spolu s dětmi a místostarostou Janem Zárubou host ze Slovenska, starosta města Ružomberok Ján Pavlík. Město Ružomberok se stalo od prosince novým partnerským městem Prahy 6. Starosta Pavlík popřál obyvatelům Prahy 6 hodně zdraví, vánočního klidu a dětem hodně dárků pod stromeček. Slavnostní rozsvícení doprovodil soubor Pražské lidové muziky.

Vánoční strom věnovala Praze 6 agentura Media 33. „Strom zasadil náš pradědeček, JUDr. František Valina, který byl profesorem na UK a Sorboně. Pěstoval ho v květináči a vždy na Vánoce byl využit jako strom vánoční, později pak rostl na zahradě naší vilky a byl vzpomínkou na pradědečka,“ říká manažer firmy Antonín Šebík.

V Břevnově poprvé zdobili živou jedli, která byla zasazena teprve na jaře, a kterou si břevnovští přáli. „Vánoce nejsou o velikosti stromu, ale o tom, co cítíme,“ řekl předseda spolku živnostníků Tomáš Hudera. Starostka Kousalíková podotkla, že bude pro mnohé děti krásné pozorovat, jak strom postupně roste. Rozsvícení doprovodilo vystoupení dětí ze ZŠ Marjánka.

Vánoční náladu v Dejvicích navodí Vánoce Prahy 6, které se vloni vrátily na Dejvickou třídu a i letos nabídnou sérii koncertů nejrůznějších žánrů. „V letošním roce bude hlavní část programu probíhat ve velkém bílém vyhřívaném stanu s pódiem,“ zve starostka Marie Kousalíková. Návštěvníci se v průběhu celého týdne budou moci těšit na kreativní workshopy dětí základních škol městské části Prahy 6, na podiu vystoupí například Eddie Stoilow, protagonisté muzikálu Touha, Petra Černocká, YOYO Band, Václav Upír Krejčí, děti budou moci zdobit živý Betlém, zazpívají si vánoční koledy nebo si užijí taneční vystoupení. „Nejen našim obyvatelům jsme chtěli zpestřit předvánoční náladu a nabídnout jim atmosféru klidu a pohody, která k nejkrásnějším svátkům v roce prostě patří,“ doplňuje starostka. Slavnostní zahájení programu proběhne v pátek 13. prosince v 18 hodin, po kterém bude následovat první koncert Karla Kahovce, pěvecké hvězdy 60. let. Vánoce Prahy 6 se konají 13.–20. prosince, program najdete na str. 24.

Atmosféra Vánoc dýchne na kolemjdoucí z výloh Skleněného paláce. V Galerii Chodník mohou zhlédnout aktuální výstavu ilustrátorky a malířky Marie Fischerové Kvěchové, jejíž celoživotní tvorba byla spjata především se světem dětí. Stálým zdrojem její dlouholeté tvorby (zemřela v dvaadevadesáti letech roku 1984) bylo lidové umění, děti a jejich svět. Ilustrovala řadu knih, mezi nimi Kožíškův slabikář Poupata, Babičku B. Němcové, Karafiátovy Broučky. Výstava představuje tu část tvorby, která se dotýkala Vánoc. Vernisáž 5. 12. v 17 hod. bude spojena s Mikulášskou nadílkou a jsou na ni zvány zejména děti.

Adventní farmářské trhy na Kulaťáku mohou přinést příjemné předvánoční „zpomalení“. I letos stánkaři nabízejí klasický farmářský sortiment, ale i tradiční české vánoční cukroví, ryby, vánoční stromky a drobné dárky. Nechybí adventní květinová výzdoba, věnce, jmelí a řezané květiny. Díky spolupráci s portálem Fler se na každém trhu se představí  prodejci portálu pro šikovné tvůrce, takže ani o zajímavé a originální vánoční dárky nebude nouze. Mimo nákupů si návštěvníci pochutnají na tradičních dobrotách, zahřejí se svařákem, punčem či čajem. Trhy se konají každý pátek odpoledne a v sobotu dopoledne. Každý pátek trhy obohatí hudební produkce.

Mezi vánoční dárky, které pro své občany připravila Praha 6, patří i možnost do konce roku zdarma navštívit expozici v Galerii Anderle v Pélleově vile, kde Jiří Anderle vystavuje svoji retrospektivní výstavu stěžejních děl z let 1954–2013 (více na str. 15).

Oblíbený cyklus hudebních vystoupení mladých talentů „Z hvězdiček rostou hvězdy“ uzavře 15. 12. ve 14 hod. vystoupení nejúspěšnějších interpretů v letošním roce. Slavnostní koncert se uskuteční v Břevnovském klášteře.

V Písecké bráně pak mohou návštěvníci až do konce prosince spatřit výstavu unikátních fotografií Jiřího Všetečky „Praha světlem tvořená“. Všetečka se proslavil zejména dokumentárními cykly, v nichž zvěčnil svoji životní lásku, Prahu. Je autorem řady publikací, z nichž poslední nese stejný název jako probíhající výstava v Písecké bráně.

Milovníci českých tradic mohou během prosincových víkendů navštívit perníkové jesličky v kostele u sv. Matěje (str. 23) nebo mezi svátky výstavu nejhezčích českých a zahraničních betlémů v Gymnáziu Jana Keplera (www.betlemy.eu).