Soutěž ohleduplných letadel zná vítěze

náhled souboruV letošním roce létala na Letiště Václava Havla Praha nejtišeji letadla společnosti AEROFLOT a Českých aerolinií.

Sedmý ročník soutěže o Nejtiššího dopravce na Letišti Václava Havla Praha má své vítěze. V kategorii prou-dových letadel se podařilo společnosti AEROFLOT Russian Airlines obhájit titul z roku 2010. V kategorii vrtulových letadel létaly nejtišeji stroje Českých aerolinií.

Aeroflot v současnosti provozuje kolem 140 letadel, jejichž průměrný věk je 5 let a která splňují nejenom náročné požadavky moderního letectví, ale jsou i ohleduplná k životnímu prostředí. České aerolinie za poslední rok zásadně proměnily flotilu turbovrtulových letadel. Společnost snížila počet krátkých ATR 42 a doplnila dlouhé ATR 72. Vítězství v kategorii turbovrtulových a druhé místo v prou-dových letadlech je pro ně historicky nejlepším umístěním v soutěži. „Uspět v silné konkurenci a pod přísnými podmínkami není lehké. Ocenění nás zavazuje hledat další možnosti provozních postupů šetrnějších k okolí,“ řekl Martin Štolba, výkonný ředitel Českých aerolinií pro Provoz.

Tradiční ceny v podobě skleněných vlaštovek vítězům předali zástupci obou organizátorů, místostarosta Prahy 6 René Pekárek a výkonný ředitel Letiště Praha, a. s., pro Rozvoj a právu majetku Jiří Kraus. Slavnostní vyhlášení obohatili svým hudebním vystoupením žáci ze Základní umělecké školy Stodůlky.

Soutěž zaměřená na budování pozitivního vztahu k okolí letiště byla již po sedmé vyhlášena Letištěm Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6. Jde o soutěž, prostřednictvím které jsou oceněny letecké společnosti za snahu o snížení hluku z letadel a za modernizaci jejich vzdušných flotil. Soutěž probíhala v nejintenzivnějším leteckém období, tedy od poloviny května do října mezi leteckými dopravci, kteří na pražské letiště létají nejčastěji. K vyhodnocování soutěže sloužil monitorovací systém ANOMS8, který kontinuálně měří hluk z leteckého provozu. Stejně jako v loňském roce se i letos do hodnocení zahrnul monitoring vedlejší vzletové a přistávací dráhy 12/30, která byla s ohledem na realizaci generální opravy využívána více než ve standardním období.

Ředitel letiště a předseda představenstva Jiří Pos při této příležitosti uvedl: „Naším cílem je nejen prosperita letiště, ale i snaha aby naše okolí bylo příjemným místem pro život. Snižování hluku zde hraje klíčovou roli.“

„Jsem rád, že letecké společnosti byly díky této soutěži už sedmým rokem motivovány k používání nových tišších letadel. Oceňujeme ty dopravce, kteří respektují hygienické limity a zároveň se snaží také svým provozem být ohleduplní k občanům, kteří v okolí letiště žijí.,“ řekl místostarosta pro strategický rozvoj René Pekárek.