Lednové sněhové radovánky

náhled souboruDíky sněhové nadílce se děti mohly v lednu svézt na saních a bobech na novém sáňkařském svahu, který byl slavnostně otevřen na Hanspaulce.

Svah se nachází pod ulicí Šárecká a Na Hanspaulce a vede úvozem Kotlářky. Je podstatně bezpečnější než dosud hojně užívaný kopec pod hanspaulským zámečkem, který končí v silnici.

„Koupili jsme síťové ploty, které jsou běžně právě kvůli bezpečnosti používané na lyžařských svazích,“ řekl Michael Pokorný, místopředseda Občanského sdružení „Pro Hanspaulku“.

Právě sdružení svah hlavně pro děti vybudovalo ve spolupráci se Správou účelových zařízení ČVUT a za podpory Městské části Praha 6. „Na vybudování svahu jsme přispěli částkou 50 tisíc korun,“ řekla starostka Marie Kousalíková při slavnostním otevření.

První děti, které se dráhou projely, si mohly během jízdy ulovit hračky a sladkosti. Kdo neměl, dostal nové boby.


V „hvězdnou magistrálu“ se proměnila v lednu obora Hvězda na Bílé hoře, která tak mohla bez problémů konkurovat lyžařským tratím na ostatních českých horách.  Denně se na lyže vydaly desítky lidí, o víkendech se na stopu téměř stála fronta. Běžky mohli lidé nasadit již u tramvajové zastávky na Vypichu.

Týden trvající mrazy uzavřely i vodní hladinu na Džbánu, ze kterého se během jediného víkendu stala hokejová aréna.


Možnost lyžování ocenily zejména starší ročníky, pro které se stalo cestování za bílou stopou mnohem jednodušší.