Praha 6 přispívá občanům na pobyt v hospicu

Občanům Prahy 6, kteří na sklonku života využijí služby hospiců, přispěje na pobyt v zařízení Praha 6. Díky finančnímu příspěvku od městské části za každý den pobytu zaplatí o 200 korun méně.

„Jedná se o nové nastavení finanční pomoci pro naše nejstarší občany. Příspěvek bude cíleně směřován k těm, kteří využívají péči hospiců nebo hospicových domácích služeb,“ říká místostarosta pro sociální oblast Petr Ayeboua s tím, že v rozpočtu je na tuto pomoc vyčleněno 700 tisíc korun. V současné době je v hospicových zařízeních kolem dvou set občanů Prahy 6. Nejčastěji pobývají v zařízení Štrasburk v Bohnicích a Michli nebo v hospicu Dobrého pastýře v Čerča-nech u Prahy.

Sleva i pro organizace

Praha 6 poskytne finanční pomoc nejen svým občanům, ale i provozovatelům hospiců, a to na dofinancování lůžkové hospicové péče.  Za každého klienta přispěje na péči částku 400 korun denně.  O příspěvek od Prahy 6 žádají jednou za čtvrt roku přímo organizace poskytující hospicovou péči, ty následně klientům sníží úhradu za pobyt. Praha 6 přispívá i organizacím poskytujícím domácí hospicovou péči. Jedná se o 200 korun za ošetřovací den pro organizaci a sto korun pro občana. „O tuto částku bude klientovi snížena úhrada péče,“ vysvětluje Ayeboua.

Praha 6 dotovala hospicovou péči svým občanům i v minulosti, ale pouze v hospicu Štrasburk. Nově nastavená pravidla umožní občanům čerpat příspěvek v každém zařízení.