S+H uvede nové představení a pozastavuje petici

Hurvínek bude učit Žeryka mluvit lidskou řečí. Taková je zápletka nového divadelního představení, které se divákům v premiéře představí v polovině února.

Autorkou příběhu je Denisa Kirschnerová, režie se ujal Ondřej Lážnovský. Texty písní na hudbu Jiřího Škorpíka složil Robin Král. Hurvínek s Máničkou a především jejich chlupatý kamarád Žeryk se v tomto příběhu setkají se svérázným znalcem zvířat doktorem Kytlem, s jeho kocourem Petrklíčem a hubatou kavkou Francim, kteří žijí v podivuhodném domě, zvaném Nebesíčka. Ten se tu a tam zjevuje na Malé Straně a navíc se v něm  nachází podivná skříň Kostitřaska. „K čemu slouží, zatím neprozradíme. Jisté je, že celý pohádkový příběh začíná ve chvíli, kdy se Hurvínek rozhodne naučit  Žeryka mluvit lidskou řečí,“ prozrazuje zápletku hry autorka.

 

Divadlo dále pod správou města

Vedení divadla Spejbla a Hurvínka v uplynulých týdnech zorganizovalo petici, ve které spolu s veřejností protestovalo proti chystané transformaci divadla. Podle magistrátu by se z divadla, nyní spravovaného hlavním městem se zárukou roční dotace téměř dvanáct milionů korun, měla stát z nezisková společnost. Divadlo by pak o peníze mohlo žádat prostřednictvím grantů.

Podle ředitelky divadla Heleny Štáchové záruka roční dotace dovolí udržet dětské vstupné ve výši, která rodinám umožní návštěvu divadla. „Děkujeme všem, kteří podpisem petice potvrdili názor, že divadlo S+H má své neoddiskutovatelné místo mezi příspěvkovými divadly města Prahy,“ uvedla. Během měsíce podepsalo petici 13 tisíc lidí, nyní je pozastavena.

Návrhem na řešení budoucí divadelní struktury se nyní bude zabývat odborná komise magistrátu. Ředitelství divadla očekává konečné rozhodnutí. „Bude-li třeba, petici opět obnovíme,“ dodala Štáchová.  Divadlo prozatím zůstává příspěvkovou organizací hlavního města. Vstupné na Hurvínka stojí během týdne 110 korun, o víkendu 160 korun.