Zemřel čestný občan Oldřich Kulhánek

náhled souboruŘady čestných občanů Prahy 6 v lednu opustil Oldřich Kulhánek. Uznávaný grafik, zemřel ve věku 72 let. Významný umělec byl mimo jiné autorem podoby současných českých bankovek, vytvořil také mnoho českých poštovních známek.

Oldřich Kulhánek se narodil 26. února 1940 v Praze, kde později vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v ateliéru profesora Karla Svolinského. Desítky let žil v Dejvicích, které miloval a obdivoval pro architekturu z 20. let minulého století. Čestným občanem MČ Praha 6 byl od roku 2010.

Práce Oldřicha Kulhánka byla zaměřena především na grafiku a kresbu. Na profesionální dráhu se vydal v 60. letech 20. stol. a jeho pozoruhodný talent přitahoval pozornost už od doby jeho nejranější etapy. V letech 1992 až 1993 pracoval na návrzích nových českých bankovek. Novou bankovku navrhl poprvé už v roce 1971, kdy jeho desetikoruna vyhrála anonymní konkurz, ale do tiskárny se nakonec nedostala. Kulhánek byl totiž v té době stíhán kvůli grafickým listům z let 1968 až 1971, jimiž údajně hanobil představitele tehdejších socialistických zemí. Měsíc kvůli tomu strávil ve vězení.

Jeho díla jsou zastoupena v mnoha prestižních sbírkách, kromě české Národní galerie například i v pařížském Centre Georges Pompidou, ve vídeňské Albertině či v chicagském Institutu umění. V jeho grafikách bývá často zřetelná nadsázka a parodie, nezřídka krutá a deformující děje i lidskou figuru.