Dejvické divadlo ovládlo ceny Alfréda Radoka

náhled souboruBěhem prvního březnového víkendu sbíralo Dejvické divadlo i jeho herci jednu cenu za druhou. Ivan Trojan se stal nejlepším divadelním i filmovým hercem uplynulého roku. Dejvické divadlo je popáté divadlem roku a hra Ucpanej systém je inscenací roku.

Ivan Trojan si nejprve došel pro Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve filmu Ve Stínu a převzal i cenu pro nejoblíbenějšího herce. Na udílení filmových cen se prosadila z Dejvického divadla také herečka Klára Melíšková. Získala cenu za nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli, a to ve filmu Čtyři slunce.

Na předávání divadelních cen Alfréda Radoka, které udílí nadační fond Cen Alfréda Radoka na základě hlasování divadelních kritiků, nebylo pochyb o výjimečnosti Dejvického divadla.

Ivan Trojan získal svoji první cenu Alfréda Radoka pro nejlepšího mužského herce za roli Boha ve hře Ucpanej systém, kterou v režii Michala Vajdičky uvedlo Dejvické divadlo. Hra podle povídek a scénáře k filmu Irvina Welshe Acid House měla premiéru v únoru loňského roku. Přestože je vzhledem k řadě vulgarit nevhodná pro mládež, nesnižuje to její uměleckou kvalitu. Hra získala ocenění pro nejlepší inscenaci roku a pomohla Dejvickému k získání vavřínového lístku z dílny výtvarníka Richarda Peška pro divadlo roku.

Úspěch Dejvického divadla korunovala ještě cena za původní českou hru, kterou se stal Brian od Miroslava Krobota popisující drogový pád legendárního Stouna Briana Jonese. Miroslav Krobot, který hru napsal i režíroval, dostal cenu v této kategorii již počtvrté od roku 1994. Nominaci neproměnil Petr Zelenka, který v prosinci uvedl v Dejvickém hru Dabing street.

V březnu bude mít v DD premiéru Čechovův Racek. Režie se znovu ujal Michal Vajdička se svým týmem – dramaturgem Danielem Majlingem, scénografem Pavlem Andraškem a hudebním skladatelem Mariánem Čekovským. V tvůrčím týmu přibyla výtvarnice kostýmů Katarína Hollá, v hereckém obsazení přijala nabídku k hostování Veronika Kubařová, jejíž domácí scénou jsou Městská divadla pražská. V Rackovi ji diváci uvidí v roli Niny Zarečné. 

Foto: Hynek Glos