Lidé se seznámili s problematikou nájmů na semináři

náhled souboruMěstská část Praha 6 a Sdružení nájemníků ČR společně zorganizovaly seminář k otázkám nájemního bydlení. Necelá stovka zájemců, kteří se setkání účastnili, se tak mohla seznámit nejen s nabídkou a podmínkami nájmů v obecních bytech Praze 6, ale i s tím, jak k problematice deregulovaných nájmů přistupují v jiných částech města i republiky.

Od roku 2013 zavedla Praha 6 v obecních bytech diferencované nájemné, které je stanoveno s ohledem na kvalitu bytu, jeho polohu, vybavení, stáří domu, ale i obslužnost. „Žádnou objektivnější metodu než znalecké posudky zatím nikdo nevymyslel. Takovýto postup je v rámci ČR unikátní a Praha 6 může být vzorem i pro ostatní pražské městské části,“ říká Anna Pachtová, předsedkyně SON pro Prahu a střední Čechy. Totéž zaznělo i z úst předsedy celorepublikového SON Milana Taraby, který ocenil, jakým způsobem se Praha 6 s ukončením regulovaných nájmů vypořádala. „Situace v Praze 6 je v oblasti nájemního bydlení ze všech městských částí nejlepší,“ řekl.

V Praze 6 je průměrný nájem 90,81 korun za metr čtvereční, což je méně než v řadě jiných městských částí v Praze.

Cena nájmů v Praze 6 vychází ze znaleckého posudku, jakožto nejobjektivnější metody zjištění hodnoty bytu. Nájemné pak činí 3% ročně z hodnoty bytu stanovené posudkem. Během diskuze někteří lidé takové posudky zpochybnili. „Byt oceňuje pověřený soudní znalec. Pokud by udělal špatný posudek, přijde o kulaté razítko,“ odmítl pochyby Taraba. Dodal, že pokud někdo s posudkem není spokojen, má možnost si nechat udělat revizní posudek.

Předsedkyně SON v Praze 6 paní Havelková kritizovala stav domů v ulici Nad Kajetánkou a Patočkova, které jsou ve špatném stavu. „Nechceme se stěhovat, bydlím v domě od roku 1959. Za poctivě vydělané peníze chceme poctivou kvalitu,“ uvedla.

Praha 6 na opravách již pracuje. „Jsme si vědomi závažnosti situace a rekonstrukce těchto domů je programovou prioritou radnice. Celková oprava za více než 300 milionů korun by měla být dokončena do roku 2014,“ uvedl místostarosta Štěpán Stupčuk, odpovědný mimo jiné za  bytovou oblast. Podle něj Praha 6 vytváří zcela nový standard nájemního bydlení. Opravené domy budou mít po rekonstrukci nově také výtahy.

SON nabídl pomoc zejména lidem, kteří se neumí vypořádat se zvýšením nájmů u soukromých majitelů. Výše nájmu má být předmětem dohody mezi pronajímatelem a nájemcem a je odrazem ceny v místě a čase obvyklé. Pokud nájemce s cenou nesouhlasí, má právo se obrátit na soud, který o ní rozhodne. SON má pro nájemce například vzorový dopis odpovědi majitelům nemovitostí a nabízí pomoc při jednání.

Představitelé radnice i zástupci SON se shodli v tom, že je třeba vytvořit zákon o sociálním bydlení, který by rozdělil odpovědnost na stát, kraje i obce. „Praha 6 svým občanům dlouhodobě nabízí výměny větších bytů za menší, finanční výpomoc, plánuje se výstavba malometrážních bytů,“ uvedl místostarosta Petr Ayeboua.