Praha 6 má nejlepší web

Internetové stránky městské části Praha 6 www.praha6.cz se staly na základě mezinárodně uznávané metodiky Rutgers University nejlepší webovou prezentací z webů všech 22 pražských městských částí.

Praha 6 je nejlepší také v oblasti komunikace úřadu s občany právě prostřednictvím svého webu. Národní rada osob se zdravotním postižením navíc nominovala stránky www.bezbarierova6.cz na cenu MOSTY. Praha 6 je tak jedinou pražskou městskou částí, která nominaci získala.

Webové stránky se hodnotí podle pěti hlavních kritérií: zabezpečení, přístupnost, obsah, služby a participaci občanů. Rozsáhlý dotazník, rozdělený na pět základních oblastí, zahrnuje celkem 103 hodnocených kritérií. Toto hodnocení je nejpropracovanějším nástrojem v oblasti měření elektronické správy. „Kromě celkově nejvyššího skóre získal portál Prahy 6 prvenství rovněž v oblasti participace občanů. Na příkladu Prahy 6 je vidět, že tajemství úspěchu není v nákladné jednorázové investici, ale každodenních inovacích a vytrvalém přidávání nových prvků,“ uvedl Alan Shark, ředitel Public Technology Institute při Rudgers University v Newarku a spoluautor hodnotící metodiky. „Ocenění si velmi vážíme. Znovu se potvrzuje, že Praha 6 má na svém webu unikátní služby, za které už v minulosti dostala řadu ocenění a byla jejich průkopníkem. Už letos chystáme zcela novou grafickou i obsahovou podobu internetových stránek. Přesný termín spuštění stránek včas oznámíme,“ řekl Adam Halmoši, tiskový mluvčí radnice Prahy 6.

Provoz webových stránek Prahy 6 stojí přes milion korun ročně. Tomu odpovídá rozsah služeb. Cena zahrnuje doplňující služby jako jsou on-line přenosy jednání ze zastupitelstva, aby je lidé mohli sledovat v pohodlí u svých počítačů. Platí se i za další nadstandartní služby jako je provoz expertních systémů na správu a vyhodnocování veřejných zakázek, grantů nebo přihlášek do mateřských škol.