Půdy se změní na byty

Městská část plánuje zhodnotit půdní prostory v obecních domech.  Zastupitelé schválili jejich přestavbu na byty. Peníze získané z následného prodeje hodlá městská část investovat do sociální oblasti, do zdravotnictví a do školství. 

Praha 6 chce přestavět půdní prostory ve dvaadvaceti obecních domech převážně v Bubenči a Dejvicích. „Tento postup považujeme za hospodárný a ekonomicky výhodný pro městskou část. Zároveň je v souladu se zásadami prodeje bytů schválenými v minulosti,“ řekl místostarosta Štěpán Stupčuk, odpovědný za bytovou oblast. Pro přestavbu byly vytipovány půdní prostory v domech, kde jsou pro to vhodné stavebně technické podmínky.

Radnice se rozhodla realizovat přestavbu na vlastní náklady zejména s ohledem na prodeje ostatních bytů v domě nájemcům. „Chceme minimalizovat čas trvání výstavby, respektive dobu, kdy by nebylo možné dokončit prohlášení vlastníka budovy, což je podmínka nutná pro uskutečnění prodeje bytových jednotek v domě,“ vysvětlil místostarosta Stupčuk.

V tuto chvíli je podána žádost o vydání stavebního povolení na 12 půdních prostor z celkových dvaadvaceti. Celkově by tedy proces realizace půdních vestaveb měl při standardní délce všech právních úkonů trvat do přelomu roků 2013–2014.

Odhadovaná hodnota nových půdních bytů je zhruba 50 tisíc korun za metr čtvereční, prodávat se budou za nejvyšší nabídku. Do obecní kasy by odhadem mělo přibýt téměř 80 milionů korun. Předložený návrh na zhodnocení půd nepodpořily opoziční strany komunistů a zelených.