Usedlost Petynka není kulturní památkou

náhled souboruObjekt bývalé usedlosti Petynka se kulturní památkou nestane. Ministerstvo kultury ČR rozhodlo nezahajovat řízení o prohlášení této budovy za kulturní památku. 

Budovu Petynky z architektonického hlediska podle ministerstva znehodnotily především stavební úpravy v 2. polovině minulého století, kdy objekt užívala armáda. Objekt podle odborníků nezapadá do okolního prostředí a jako celek nedosahuje kvalit potřebných pro vyhlášení kulturní památkou. Národní památkový ústav ale doporučil zabudovat do budoucí stavby nejstarší hodnotné části budovy.

Ministerstvo svým rozhodnutím dalo za pravdu argumentům vlastníka budovy, kterým je Nadační fond Vincentinum. Majitel Petynku plánuje přestavět na domov pro seniory v pokročilejším věku. „Tímto sdělením se uzavře jedna nepěkná kapitola naší snahy o revitalizaci tohoto prostoru a zajištění potřebných sociálních služeb,“ řekl Vít Kraus, zástupce Nadačního fondu Vincentinum.

Součástí stavby by měla být revitalizace okolí a zejména pak propojení celého území se sousedním parkem Kajetánka a navazujícím územím potoka Brusnice.