102 let oslavila Eliška Nováková

náhled souboruV plné duševní síle a jen s určitým pohybovým a sluchovým omezením oslavila 20. března své 102. narozeniny paní Eliška Nováková. Do jedné z vilek na Babě se přistěhovala před necelými čtyřmi lety a teprve před rokem se stala občankou Prahy 6.

Přestože neměla děti, její život byl naplněn tak, že by vydal na román. Narodila se jako Eliška Hamrová 20. března 1911 v česko-německé rodině námořníka v istrijském přístavu Pula. Po přičlenění přístavu k Itálii se rodina rozhodla vrátit do Čech, nejprve do Litoměřic, poté do Bratislavy. Zde Eliška studovala germanistiku a filozofii a seznámila se se svým budoucím mužem Mirko Novákem, kterého si vzala roku 1937. Novákovi, pro které byla rodinnou tradicí filozofická studia, a Hamrovi, kterým kolovala v žilách svobodomyslná námořnická krev, spojili své osudy. Elišky manžel Mirko Novák byl významný estetik, který začínal studiem hudební vědy a filozofie. Eliška provázela svého manžela a zároveň učila němčinu na mnoha gymnáziích v Bratislavě, Praze a Brně a nakonec působila i jako lektorka na katedře jazyků FF UK. Mirko Novák za svého působení na pražské katedře filozofie FF UK usiloval o zřízení samostatné katedry estetiky, což se mu po několika letech podařilo. Těžce nesl neblahé události roku 1968 – krátce poté mu vyšla knížka Být národem, jež byla ihned stažena z prodeje. Zemřel v září 1980.

Z nedlouhého prvního manželství má Mirko Novák dceru Zuzanu, pro kterou se Eliška Nováková stala druhou matkou. A právě k nevlastní dceři Zuzaně se před svými stými narozeninami paní Nováková přestěhovala, do rodinného domku na Babě s bohatou historií. Během komunistické totality býval dům jedním z center setkávání disidentů, umělců a odpůrců režimu. Manžel Eliščiny nevlastní dcery Zuzany Václav Ševčík, grafik a jeden z tvůrců předlistopadového politického plakátu, udržoval přátelské vztahy s Ivanem Vyskočilem, Petrem Pithartem, Evou Kantůrkovou, Jaroslavem Medem, Milošem Pojarem a mnoha dalšími, a pořádal doma kulturní a diskuzní večery. Václav Ševčík dnes působí jako knižní a propagační grafik plakátů a katalogů výstav pořádaných Národní galerií.

Stále vitální Elišce Novákové popřál hodně zdraví místostarosta René Pekárek.