70 let od Sokolova na Kulaťáku

Výročí 70 let od zahájení bojových operací československého vojska na východní frontě u Sokolova v letech 2. světové války si mohli během března připomenout návštěvníci Dejvic prostřednictvím výstavy před budovou Generálního štábu Armády ČR na Vítězném náměstí.

Vernisáže se zúčastnil též válečný veterán nadporučík v. v. Josef Načeradský, který byl účastníkem národního boje za osvobození od září roku 1939 a v březnu oslavil rovných 100 let. Nadporučík Načeradský, bývalý učitel tělocviku, je stále v obdivuhodné kondici. „Dovedu si vše obstarat sám. Denně intenzivně chodím, navštěvuji divadla, knihovny a zatím je mi dobře“, řekl. Náčelník Generálního štábu generálporučík Petr Pavel mu k významnému jubileu poblahopřál a předal pamětní minci s pořadovým číslem 100. Ve svém úvodním projevu generál Pavel mimo jiné zmínil, že Sokolovo je „klasickým příkladem toho, jak relativní je výklad historických událostí. Zatímco z jednoho úhlu pohledu se celá událost jeví jako jedno z běžných válečných střetnutí, pro nás má velice důležitý význam vojenský i historický.“ Petr Pavel zmínil i skutečnost, že vojáci tehdy museli osvědčit nejen vůli a hrdinství v boji, ale i před samotným střetnutím. Na bojiště totiž došli po vyčerpávajícím pochodu z daleké železniční stanice, délka jejich anabáze tehdy přesáhla 350 kilometrů.

„Jsem ráda, že si tuto dramatickou kapitolu našich moderních dějin můžeme připomenout v prostoru, který je snadno přístupný široké veřejnosti,“ uvedla k výstavě radní Prahy 6 pro kulturu Veronika Vymětalová. Výstava ukázala cestu československých vojáků různými bojišti východní fronty za druhé světové války. Některé z panelů byly věnovány i významným osobnostem a méně známým aspektům bojů. Výstavu připravila trojice historiků z VHÚ Praha.