Dům s pečovatelskou službou Liboc dostane moderní podobu

náhled souboruDům s pečovatelskou službou v Liboci se během jara promění v moderní dům odpovídající požadovaným standardům. Praha 6 zahájila kompletní rekonstrukci objektu, která přinese jeho obyvatelům větší komfort.

Součástí rekonstrukce, během které dojde mimo jiné k výměně oken, zateplení budovy i výměně elektroinstalací, je i změna dispozic bytů. „Původně třípokojové byty se v jednotlivých patrech změní na dvojpokojové a byty 1+1 pro dvojice,“ říká radní pro sociální oblast Petr Ayeboua. Dodává, že v koupelnách, kde byly dosud umístěny vany, budou pro větší pohodlí nově sprchové kouty vybavené madly a sedátky. Kapacita DPS Liboc bude i po rekonstrukci maximálně 84 míst. 14 bytů velikosti 1+1 bude určeno pro manželské páry, pro dalších 56 klientů budou určeny byty 2+1. V budově bude také nový výtah.

V současné době již došlo ke stěhování klientů DPS do náhradních bytů. Někteří se stěhují na čas k rodinám, jiní do Domova seniorů, část do objektu Domova svaté Rodiny v Liboci a 10 občanů se stěhuje na přechodnou dobu do náhradních bytů na Bělohorské ulici a Ve Střešovičkách. Všem obyvatelům bude pečovatelská služba nadále poskytovat v náhradních prostorách svoje služby. „Vážíme si vzájemné spolupráce s Domovem svaté Rodiny. Praha 6 poskytla náhradní byty během rekonstrukce jejich objektu, nyní mohou naši senioři pobývat během rekonstrukce v jejich nedalekém zařízení,“ řekl místostarosta Ayeboua.

V náhradních prostorách – ve zdravotnickém zařízení ve Stochovské 530/43 – ordinuje po dobu rekonstrukce obvodní lékařka z Liboce. Po skončení oprav bude mít čekárna k ordinaci samostatný vchod, takže domem s pečovatelskou službou nebudou procházet cizí lidé.

Klienti by se do domu s pečovatelskou službou v Liboci měli vrátit v druhé polovině července. Součástí zrekonstruovaného domu by se mělo stát i nové komunitní centrum pro seniory z blízkého okolí. Záměr na zřízení centra podobného jako již několik let úspěšně funguje ve Šlejnické ulici v Dejvicích, schválila v únoru rada městské části.

Rekonstrukce DPS přijde Prahu 6 na necelých 30 milionů korun. Pro městskou část ji zajišťuje společnost Dereza, vítěz výběrového řízení na dodavatele stavby. Sedmipatrový panelový dům z poloviny 70. let minulého století sloužil původně jako ubytovna, v roce 1993 byl rekolaudován na dům s pečovatelskou službou. Byty v DPS jsou městskou částí pronajímány zejména seniorům se sníženou soběstačností a zdravotně postiženým občanům, pro které je jejich dosavadní bydlení nevyhovující.