Praha 6 na zóny placeného stání stále čeká

Na radnici Prahy 6 se stále častěji obracejí místní obyvatelé, kteří jsou znepokojeni zprávami z města, že nadále hrozí průtahy při zavádění zón placeného stání.

Šestka je bez zón placeného stání parkovištěm, kam svá auta odkládají řidiči přijíždějící ze středních Čech nebo z městských částí, kde by za parkování museli platit.

Magistrát ústy náměstka pro dopravu Josefa Noska nejnověji slibuje, že zóny placeného stání budou zavedeny v Praze 6 na přelomu roku 2013/2014. Doprava v klidu v Praze 6 je bez zón placeného stání v příštím roce pro radnici naprosto nemyslitelná, stejně jako pro její občany. Radnice proto slibuje, že udělá maximum pro to, aby zóny byly zavedeny, a Praha 6 dále nebyla parkovištěm zdarma, na úkor šestkových občanů.

Zavedení zón placeného stání schválilo zastupitelstvo Prahy 6 už v prosinci 2008. Městu trvalo více než tři roky, než vloni konečně schválilo pouhý záměr vypsání výběrového řízení na provozovatele zón placeného stání. V současné době je plně v kompetenci hlavního města Prahy jednak zpracování dokumentace pro výběrové řízení na provozovatele zón, jednak vypsání výběrového řízení. Tyto činnosti Praha 6 již nemůže ovlivnit.

Zpoplatnění parkování se bude týkat lokalit, kde je s parkováním dlouhodobý problém, tedy v okolí stanic metra Dejvická a Hradčanská nebo v okolí Bělohorské třídy.

V souvislosti se zprovozněním prodloužené trasy metra A do Motola bude šestá městská část vyhodnocovat provoz a usilovat o to, aby došlo ke zprovoznění zón i ve spádovém území nových stanic metra.