Gratulace pro jubilanty

náhled souboruV dubnu oslavilo stoleté a víceleté narozeniny hned pět občanů Prahy 6. 

Marie Velingerová oslavila v DPS ve Šlejnické ulici již 102. narozeniny. Unikátem mezi jubilanty je 101letá Anastázie Horáková, která bydlí nedaleko Písecké brány. Zatímco obvykle chodí gratulanti z radnice za jubilanty, ona si chodí pro gratulaci na úřad. Tato štíhlá drobná žena, je stále ve svém úctyhodném věku neobyčejným vzorem skromnosti, střídmosti a ohleduplnosti.

V Domově pro seniory v Šolínově ulici oslavila 101. narozeniny dlouholetá Sokolka Věra Tvrdíková, která řadu let pracovala v hotelu International.

Pan Oldřich Novák oslavil své 101. narozeniny v LDN v Chittussiho ulici s manželkou Helenou, která se za ním od loňského roku přestěhovala  z dejvického bytu. Manželé tak 27. dubna společně oslavili 72. výročí svatby.

Posledním dubnovým jubilantem byl Bohumil Eiselt z Břevnova. Významný český ortoped a potomek slavného lékařského rodu oslavil ve svém domě v Břevnově 100. narozeniny. S jeho jménem jsou spojovány inovativní metody spojující ortopedii a traumatologii, transplantace ochrnutých svalů po obrně a operace bolestí Achillovy šlachy.

Žák prof. Jana Zahradníčka se se slavným učitelem načas rozešel, protože si místo jeho dcery vybral zdravotní sestřičku. Vzali se r. 1940 a nedávno oslavili 73 let společného života naplněného narozením dvou dcer a syna, kteří pokračují v rodinné tradici. Bohumil Eiselt vedl po válce ortopedii v Ústí nad Labem a v r. 1951 se stal primářem ortopedicko-traumatologického oddělení střešovické vojenské nemocnice, a s rodinou se nastěhoval do domků pro vojenský personál nedaleko nemocnice. Jako vojenský lékař odjel s dalšími dobrovolníky r. 1953 na půl druhého roku do Koreje – samozřejmě na severní stranu fronty do polní nemocnice. Roku 1968 veřejně vystoupil na protest proti srpnové okupaci a byl záhy na šest let vyexpedován na Slovensko do Dolného Kubína.

 Bohumil Eiselt z Břevnova oslavil v dubnu sté narozeniny.