Hazard z Prahy 6 musí zmizet, je tu nezákonně

náhled souboruPraha 6 bez hracích automatů, heren a casin? Letitá snaha radnice se konečně může stát skutečností. Umožňuje to rozhodnutí Ústavního soudu, díky kterému mohou obce s okamžitou platností samy rozhodovat o tom, zda hazard na svém území chtějí. 

„Naše městská část byla jednou z prvních, které takzvanou nulovou toleranci hazardu vyhlásily. A to stále platí,“ říká starostka Prahy 6 Marie Kousalíková. 

Ministerstvo financí nyní musí respektovat obecně závaznou vyhlášku, ve které jsou uvedeny adresy, na kterých jsou obce ochotny tolerovat umístění heren. Praha 6 ve vyhlášce nemá uvedenu jedinou adresu. Hazard na svém území si nepřeje.

Praha 6 již dříve zakázala na svém území hrací automaty (výherní hrací přístroje), o jejichž povolení mohla sama rozhodnout. O to větší nárůst však zaznamenala u vzniku videoloterijních terminálů a jiných herních zařízení, jejichž povolení bylo v kompetenci ministerstva financí. Přes veškerou snahu zakázat hazard byla radnice šesté městské části bezmocná. Zákon povoloval provoz těchto terminálů až do roku 2014. Díky rozhodnutí Ústavního soudu se situace změnila a tato povolení jsou nyní v rozporu s vyhláškou. Radnice Prahy 6 tak očekává, že ministerstvo financí postupně ukončí platnost svých povolení a vydá rozhodnutí o jejich zrušení. Kolik povolení bude muset ministerstvo zrušit, nemá radnice tušení. „K datům o počtu přístrojů nemá radnice přístup,“ říká mluvčí radnice Adam Halmoši.

Rozdíl mezi hazardními stroji, které se na pohled od sebe moc neliší, je ve skutečnosti značný. Zatímco výherní hrací přístroj (VHP, reguluje vyhláška magistrátu) stojí v herně a funguje jako samostatný stroj, videoterminály (VLT, povoluje ministerstvo) jsou napojeny na server, jenž je v sídle firmy, která jej provozuje. Tyto stroje umožňují vsadit mnohem vyšší částky a hráči je prohrají mnohem rychleji než u běžných automatů.

Městská část se současně s rozhodnutím nulové tolerance může připravit o výnosy, které z herních zařízení přerozděluje jednotlivým městským částem pražský magistrát. Ze zisku z hazardu je v Praze 6 financován zejména mládežnický sport. Proto se radnice Prahy 6 domnívá, že by město mělo zisk z hazardu přerozdělovat podle jiného klíče, než podle počtu herních zařízení na území městských částí. 

Hazard v Praze 6

2010

154 výherních hracích přístrojů (VHP) povoleno úřadem Prahy 6

145 VHP a 73 videoloterijních terminálů, loterních herních systémů a elektromechanických rulet (JTHZ) provozováno na základě povolení ministerstva financí

2011

61 VHP povoleno úřadem Prahy 6

128 VHP a 288 JTHZ provozováno na základě povolení MF

2012

25 VHP na základě povolení vydaných v roce 2011

MF povolilo v 1. pololetí 388 VHP a JTHZ, ve 2. pololetí 314 VHP a JTHZ.

2013

žádné povolení pro provoz VHP úřadem Prahy 6