Letiště začíná další etapu opravy hlavní dráhy, skončí už letos

náhled souboruGenerální oprava hlavní letištní dráhy ruzyňského letiště skončí o rok dříve. Opravy, které začaly v loňském roce, budou ukončeny už letos a ne až v příštím roce, jak se původně plánovalo. 

„S ohledem na tlak okolí na co nejkratší uzávěru i na technická doporučení k dalšímu průběhu oprav vedení Letiště Praha rozhodlo obě etapy sloučit do jedné,“ uvedla mluvčí letiště Václava Havla Eva Krejčí. Letošní závěrečný termín opravy je plánován od 15. května do 30. září.

„Na základě zkušeností z první etapy, jednání s představiteli obcí a městských částí Prahy dotčených provozem vedlejší dráhy během uzávěry hlavní dráhy i výsledků výběrového řízení, jsme se rozhodli dvě etapy, plánové na tři a čtyři měsíce, sloučit do jedné v délce čtyři a půl měsíce,“ uvedl Jiří Kraus, člen představenstva a výkonný ředitel pro Rozvoj a správu majetku Letiště Praha, a. s. Zakázku za 359,7 mil. Kč provede společnost STRABAG a. s., která vyšla vítězně z výběrového řízení.

Provozovatel letiště k opravě přistoupil kvůli špatnému technickému stavu dráhy způsobeného stářím. Dráha s padesátiletou historií projde celkovou rekonstrukcí, která jde v některých místech až do hloubky 1,1 metru.  První etapa v roce 2012 trvala tři měsíce a zahrnula opravu zhruba 900 metrů z celkové délky 3 715 metrů. Druhá etapa zahrnuje opravu 2,8 km dráhy.

Díky generální opravě potrvají jarní a podzimní údržby pouze 3–5 dnů (nutné odgumování) místo dosavadních dvou až tří týdnů.

Trvalou eliminaci využití vedlejší dráhy pak přinese až výstavba nové paralelní dráhy, jejíž zprovoznění je podle aktuálně platného harmonogramu plánováno na přelom let 2018/2019. 

Jak bude organizován letecký provoz během 2. etapy generální opravy?

Letiště bude mít během opravy k dispozici pouze vedlejší dráhu. Provoz je nastaven tak, aby byl pro přistání letadel při standardní provozní situaci převážně využit směr přes Prahu a pro starty směr na Kladno. V době od půlnoci do páté hodiny ranní nejsou plánovány žádné lety. Letiště Praha umožní pouze přistání a starty zpožděných letů zejména u bázovaných dopravců. Noční provoz mezi půlnocí a pátou hodinou bude organizován jen ve směru na Kladno a od Kladna.

Kam se lze obracet s dotazy?

Přehledné informace o opravě hlavní dráhy najdou zájemci na webových stránkách letiště v sekci s názvem Generální oprava. Podrobnější dotazy mohou občané směřovat na e-mail  komunikace@prg.aero. Letiště plánuje pravidelné dny otevřených dveří v novém infocentru v areálu starého letiště na adrese K letišti 6/1019 v přízemí. Konkrétní termíny, kdy zde budou zaměstnanci letiště odpovídat na dotazy, budou zveřejněny na stránkách www.prg.aero ve výše uvedené sekci Generální oprava. Nejbližší termíny jsou 14. a 28. 5. a 11. 6. Návštěvníkům jsou k dispozici pracovníci schopní odpovědět na dotazy týkající se nejen generální opravy, ale také provozních omezení, nastavení letových tratí a sledování hlukové situace.

Proč je nutná rozsáhlá generální oprava hlavní dráhy?

Hlavní dráha je v provozu od roku 1963, tedy padesát let. Tato dráha je pro srovnání o devět let starší než první úseky dálnice D1. Její stav je takový, že již nestačí pravidelné jarní a podzimní čtrnáctidenní opravy. Hlavními důvody opravy jsou praskliny betonových desek, vylamování částí betonu v místě prasklin a praskliny v asfaltovém povrchu.