Mobilní sanitka nabízí bezplatnou pomoc

náhled souboruLidé bez domova či vyloučení ze společnosti mohou každý týden vyhledat pomoc a ošetření v mobilní sanitce v Papírenské ulici. Pilotní projekt terénní sociální a zdravotní pomoci, který organizuje radnice Prahy 6, potrvá do konce září.

V Papírenské ulici je každé úterý od 9.30 do 11.30 hodin k dispozici mobilní sanitka. V té se mohou především lidé bez domova a sociálně vyloučení nechat ošetřit. Posádku automobilu tvoří zdravotník a sociální pracovník. „Během prvního měsíce poskytli pomoc několika desítkám lidí. Zájem o službu stoupá a někteří chodí i opakovaně,“ říká místostarosta pro sociální oblast Petr Ayeboua.

V sanitce poskytují základní zdravotnické ošetření, nechybí základní potraviny, hygienické potřeby, zdravotnický materiál, sezónní ošacení a obuv. „Zdravotník zdarma zkontroluje zdravotní stav lidí bez přístřeší, tím se například snižuje riziko přenosu infekčních chorob. Díky materiální pomoci se daří snížit drobnou kriminalitu,“ vysvětluje přínos mobilní sanitky místostarosta pro sociální oblast Petr Ayeboua.

Cílovou skupinou jsou zejména osoby bez přístřeší – bezdomovci, kteří ve většině případů nevyužívají ambulantní a pobytové sociální služby. Pro Prahu 6 sanitku zajišťuje občanské sdružení Naděje. Radnice za půlroční pilotní projekt zaplatí 40 tisíc korun. „Pokud se sanitka v Papírenské ulici osvědčí, Praha 6 bude uvažovat buď o prodloužení služby, nebo vytipování dalších lokalit, kam by mohla sanitka zajíždět,“ doplňuje Ayeboua.