Sociální sítě i internet vnímají děti jako hrozbu závislosti

náhled souboru6. ročník oblastního kola festivalu amatérských filmů o rizikovém chování „Antifetfest“ stejně jako vloni ovládla ZŠ Petřiny sever. Mezi nejčastější témata patřila závislost na sociálních sítích, mezi novými tématy se objevilo chorobné nakupování nebo manipulace s veřejným míněním.

„V začátcích festivalu si děti spojovaly slovo závislost zejména s drogami a alkoholem. Každý rok ale přináší nová témata. Letošní festivalové přehlídce tak dominoval problém kyberšikany nebo závislosti na facebooku,“ říká radní pro školství O. Balatka, kterého potěšil zájem školáků. V Praze 6 totiž odevzdali nejvíce soutěžních filmů ze všech městských částí. „Pokud si děti dokáží rizika uvědomit a znají je, lépe se jim pak vyhnou,“ vyzdvihuje smysl festivalu Balatka.

V oblastním kole se sešlo 18 filmů z celkem sedmi škol, které hodnotila odborná porota i samotní školáci. Ze základních škol jich do soutěže přišlo 16, dva pak od studentů z Gymnázia Nad Alejí. Festival je každoročně určen pro studenty ze základních škol i nižších ročníků středních škol, kteří během tří měsíců točili 15 minutový film. Přehlídka snímků se konala jako každý rok v divadle Semafor.

Vítězným snímkem se stal film „Fakebook“ Dominika Hrubého a Filipa Fraka. Ocenila ho nejen odborná porota, získal i Cenu diváků a postupuje do celopražského finále, které se uskuteční 19. 6. ve Světozoru. Nad tím, jak snadné je „Udělat chybu“ se zamýšlel Richard Vojíř, jeho snímek skončil druhý. Na třetím místě porota ocenila film „Let's Die“ Daniela Huba, který řešil užívání drog. Všechny tři oceněné filmy vytvořili žáci ZŠ Petřiny sever.

Autoři oceněných snímků převzali hodnotné ceny nejen od městské části, ale též od tradičních partnerů soutěže Centrum Foto Škoda, Happy sport a Olympus. Dopolednem slovem provázel moderátor Jan Musil. Program zpestřilo vystoupení mladé zpěvačky Esther Lubadiky, která účinovala v soutěži Česko-Slovensko má talent. Diváci skvělý výkon ocenili upřímným potleskem ve stoje.