„Teď něco ze života“ ocenila porota prestižní soutěže

náhled souboruNominací na prestižní literární cenu Magnesia Litera se může pochlubit autorka knihy „Teď něco ze života“ Anna Blažíčková.

Vzpomínkovou knihu o letech společně strávených s významným literárním kritikem a historikem Přemyslem Blažíčkem do nominací zařadila sama porota. Účast v soutěži byla pro Annu Blažíčkovou z Prahy 6 krásným dárkem k osmdesátým narozeninám, které v dubnu oslavila.

Ve své próze Anna Blažíčková vypráví o svém životě v partnerském svazku s Přemyslem Blažíčkem (1932–2002), předním českým literárním vědcem. Nesentimentální vzpomínky přibližují čtenářům život s mužem, který v dětství přišel o obě ruce v zápěstí, v 70. letech se zastal se skupiny The Plastic People, věcným, jemně ironickým stylem. Ve skutečnosti námět slouží jako východisko k hluboké reflexi vlastního osobnostního zrání, průběhu autorčina života i veřejných událostí od čtyřicátých let 20. století až do současnosti.

Autorka, sama spisovatelka a literární historička, vypráví na první pohled v náhodném časovém sledu o začátcích vlastního manželství, poté o prvním setkání s Blažíčkem, o vysokoškolských studiích v polovině padesátých let, o dětství a dospívání v Bechyni, o dětství vlastních potomků v Praze, o Ústavu pro českou literaturu i vlastní nemoci. Anna Blažíčková, která je od 60. let občankou Prahy 6 působila jako spisovatelka, bohemistka a lexikografka.

Je spoluautorkou hesel v Lexikonu české literatury, Slovníku české literatury nebo Slovníku českých spisovatelů (2000). Knižně vyšly pohádky a novely pro děti a vzpomínková próza Psí víno.

Foto: Věra Koubová