Divadlo v Šárce slaví 100 let výstavou i knihou, v září se opět hraje Prodaná nevěsta

náhled souboruRovných 100 let uplynulo v květnu od uvedení prvního představení v přírodním amfiteátru v Divoké Šárce. Výročí připomíná nová výstava v Galerii Chodník za výlohou Skleněného paláce a kniha Divadlo v Šárce, která byla během vernisáže slavnostně pokřtěna.

„Jsem šťastná, že Praha 6 mohla být nápomocna znovuzrození zázraku tohoto divadla, které nepotřebuje lákat diváky na předplatné a bonusové programy, přesto je v něm vždycky plno,“ připomenula při křtu starostka Kousalíková, která zároveň pozvala veřejnost na představení Prodané nevěsty, které se letos uskuteční 1. září. Představení, která se díky finančnímu zajištění městské části konají každou první neděli v září opět od roku 2005, navštěvují tisíce lidí.

Za výlohou Skleněného paláce jsou až do 24. června vystaveny historické fotografie i kostýmy použité při prvních představeních. „Je to vůbec poprvé, co je pohromadě vystavováno téměř 40 exponátů z historie divadla. Od fotografií z roku 1913 po kostýmy ze současných inscenací,“ uvedla jedna z autorek výstavy Renné Nachtigalllová. Prostřednictvím fotografií si lidé mohou připomenout představení oper Bedřicha Smetany i Antonína Dvořáka, která se v Šárce konala od roku 2005.

Oslavit stoleté výročí prvního šáreckého představení pod širým nebem přišli oslavit také sólisté opery Národního divadla v Praze Jana Sibera, Luděk Vele a Aleš Briscein, kteří v představeních přírodního divadla pravidelně účinkují. Během vernisáže zazpívali árie z Hubičky či Prodané nevěsty, oper, které v Šárce zazněly v posledních letech.

Kniha autorské trojice Jany Divišové, Taťány Součkové a Renée Nachtigallové mapuje kulturní i vlastenecké dění a je zdařilou sbírkou fotografií a historických dokumentů, které se podařilo za pomoci dědiců pamětníků vyhledat a shromáždit. Čtenáři se z ní dozvědí, že ve své době šlo o největší přírodní divadlo v Evropě. Kapacita byla deset tisíc míst k sezení, přičemž se do něj vešlo dalších osm tisíc stojících diváků. Divadlo jako letní scénu Národního divadla založili v roce 1913 Emil Pollert, Jaroslav Kvapil a Antonín Fencl. Svou činnost ukončilo z ekonomických důvodů v roce 1922. Po 92 letech lesní představení s podporou radnice obnovily Jana Divišová a Renné Nachtigallová. Knihu Divadlo v Šárce je možné zakoupit v pokladně koupaliště Divoká Šárka, na emailu ohdp@volny a d.jana@volny.cz, v Muzeu A. Dvořáka nebo při představení Prodané nevěsty v Šárce 1. září za cenu 299 korun.