Dny dětí nezapomněly hlavně na děti bez rodin

náhled souboruOslavy dne dětí v Praze 6 měly charitativní rozměr. Nadace Terezy Maxové s hlavním městem a Prahou 6 přichystaly oslavu Dne dětí na Petynce. Na Ladronce se pro děti z dětských domovů běhalo naboso.

I přes deštivé počasí se na Petynku přišly společně pobavit rodiny s dětmi i děti z dětských domovů. Nadace Terezy Maxové pořádá oslavu svátku dětí každoročně. Letos poprvé byla určena i široké veřejnosti. Nadace v minulosti pravidelně slavila dětské dny v kojeneckých ústavech či dětských domovech. „Chtěli jsme udělat co nejkrásnější den dětem, které v nich vyrůstají, bez zbytečné publicity kolem. Letos jsme se rozhodli, že zcela změníme přístup. Poprvé den dětí pořádáme mimo hranice ústavu. Pozvali jsme nejen děti z dětských domovů, ale i pěstounských rodin, a nejširší veřejnost,“ uvedla patronka nadace Tereza Maxová.

Spolu s Terezou Maxovou se akce zúčastnil i například fotbalista Jan Koller, režisér Jakub Kohák a řada dalších osobností. O program se postaral Kouzelník Richard Nedvěd a skupina Eddie Stoilow.

Podporu dětem z dětských domovů přinesl na Ladronce přinesl i první ročník pražského běhu naboso, který se konal pod záštitou Prahy 6. Startovné nesoutěžního běhu bylo hrazeno formou daru dítěti z dětského domova z programu „Přál bych si…“ V současné době je v evidenci víc než 150 dětských snů od dětí z  celé republiky. „Cílem projektu je umožnit dětem vyrůstajícím v dětských domovech věnovat se svým zálibám a smysluplně trávit volný čas,“ uvedla patronka projektu, herečka Jitka Schneiderová.

Praha 6 udělala před startem závodu radost patnáctileté Ivance Novákové, které starostka Marie Kousalíková předala nový fotoaparát. Ivanka žije v dětském domově v Nechanicích, letos končí základní školu a připravuje se na další studentský život. Jejím koníčkem je fotbal a fotografování. Fotky ukládá do alba, aby ona i její čtyři sourozenci měli vzpomínky na dětství v domově.

Běhání naboso se v dešti na Ladronce zúčastnilo několik desítek běžců, nechyběly malé děti a maminky s kočárky.