Do Semaforu míří slavná Coco Chanel

náhled souboruRepertoár divadla Semafor okoření představení o legendě světové módy Coco Chanel.

V hlavních rolích komedie o lásce a zejména o lásce k módě se představí Michaela Dolinová v roli mladší Coco a Libuše Švormová ve stejné roli o několik let starší. Diváci se mohou těšit nejen na zajímavosti ze života slavné návrhářky, ale i na zajímavou přehlídku kostýmů.

„Na kostýmech jsme si dali záležet. Během představení jich vystřídám více než desítku. Provedou diváka nenápadně modely Coco Chanel, a to od počátku minulého století až do 70. let,“ říká představitelka mladší Coco Michaela Dolinová. Podle ní je navíc zajímavé, jak se v modelech, které slavná Coco navrhovala, odrážel její milostný život. „Modely tvořila také podle toho, s kým zrovna žila. Měla mnoho milenců. Francouzského básníka, anglického lorda i německého důstojníka tajné služby. Ty všechny na pódiu ztvární šarmantní Jan Čenský, který jako málokdo umí nosit frak,“ dodává Dolinová, která spolu s autorem hry Jiřím Justem stála před šesti lety u zrodu představení. „Představení Coco Chanel obnovujeme po roční pauze. Hledali jsme pro něj hezký vhodný prostor a našli jsme ho v Semaforu. Není to sice typické semaforské představení, na jaké jsou zde diváci zvyklí, ale věřím, že jej přijmou.“ V představení zazní originální kabaretní píseň, se kterou se návrhářka snažila prosadit v době, kdy toužila být kabaretní hvězdou. Pro hru ji otextoval Václav Kopta. Představení obsáhne zásadní milostné zvraty v životě této pozoruhodné a umíněné ženy, která dávala přednost funkčnosti před zdobností. „Zkrátila sukně a vyhodila korzety, aby šly šaty lépe svléknout. Odmítala zdůrazňovat ženskou siluetu a nesnášela minisukně,“ prozrazuje Michaela Dolinová, která sama v módě naopak upřednostňuje zvýraznění ženských křivek.

Michaelu Dolinovou mohou diváci na semaforském podiu vídat nepravidelně v komedii Jiřího Justa Manželské štěstí, která je též jednou z hostujících her v programu. Příběh Coco Chanel v režii Jiřího Adamce má obnovenou premiéru 13. 6. „Věřím, že si semaforští diváci najdou cestu k tomuto neobyčejně zajímavému příběhu úžasné ženy, která celý život tajila svůj věk a nikdy se nevdala,“ zve její představitelka Dolinová.

Libuše Švormová a Michaela Dolinová se společně představí v roli Coco Chanel v červnu v Semaforu.