Lékařský festival vyhrála Bílá nemoc

náhled souboruV květnu se konal v Písecké bráně a jejím okolí první ročník multižánrového festivalu lékařů a lékařek, kteří se vedle své profese věnují i umělecké činnosti.

Součástí Doktorfestu byla přehlídka hudebních skupin od klasického žánru přes jazz, rock, blues až po punk, ale i autorské čtení a výstava obrazů a fotografií.

Doktorfest zahájila starostka Prahy 6 Marie Kousalíková, která převzala nad festivalem záštitu. Diváci vyslechli komorní klavírní koncert doc. Jaroslava Plase a několik árií v podání MUDr. Karolíny Ivkovské.  V rámci večera zazněly také verše a ukázky z beletrie – samozřejmě z „per“ lékařů a lékařek.

V sobotu dopoledne vypukla soutěžní přehlídka skupin, kde mezi hudebníky musel být alespoň jeden lékař: B.LUES, Bratři v rytmu, Dědova míza, Bílá nemoc, Dick'o Brass, Kokeš jazz trio, Lazareth, S. D. R., Status 3, Školení sester a The Villains. Odborná porota složená z lékařů, hudebních kritiků a dalších zajímavých osobností celý den hodnotila výkony kapel a vyhlásila vítězem soutěže skupinu Bílá nemoc. „Správnej doktor musí bejt pořádnej rocker,“ odpověděl na otázku, jak se hodí povolání lékařů k rockové muzice, zpěvák vítězné kapely MUDr. Zdeněk Hříbal z Motolské nemocnice.

Vstup na Doktorfest byl oba dny zdarma a programem provázet herec a fyzioterapeut Pavel Kříž. „Medicína je život, muzika je láska,“ řekl známý oční lékař Imran Zangi, též známý jako vynikající perkusista. V rámci festivalu se představil i jako malíř. Jeho akvarely spolu s fotografiemi aktů anesteziologa Jiřího Steinbacha, zátišími radioložky Lenky Mrázkové a olejomalbami chirurga Oldřicha Pražana jsou součástí doprovodné výstavy Lékaři mezi múzami, kterou mohou zájemci navštívit až do 8. června.