Létá se přes Bílou horu. Letadla soutěží, které je tišší

náhled souboruAž do konce září provádí letiště generální opravu hlavní přistávací a vzletové dráhy RWY 06/24.

Během opravy je k dispozici pouze vedlejší RWY 12/30. Při standardní provozní situaci letadla přistávají ve směru přes Prahu a pro starty využívají směr na Kladno. V době od půlnoci do páté hodiny ranní je letiště uzavřeno a nejsou plánovány žádné lety.

Letiště Praha umožňuje pouze přistání a starty zpožděných letů zejména u bázovaných dopravců. Noční provoz mezi půlnocí a pátou hodinou je organizován jen ve směru na Kladno a od Kladna.

Informace o opravě hlavní dráhy najdou zájemci na webových stránkách letiště v sekci s názvem Generální oprava. Dotazy mohou směřovat na e-mail komunikace@prg.aero. Dotazy lze položit též v infocentru v areálu starého letiště na adrese K letišti 6/1019 v přízemí, nejbližší termín  setkání pracovníků letiště s veřejností je 11. 6. 15–18 hod.

V květnu byl odstartován již 7. ročník soutěže Nejtišší dopravce na Letišti Václava Havla Praha, která je tradičně vyhlašována Letištěm Praha ve spolupráci s Městskou částí Praha 6. Soutěž probíhá od 15. května do 30. října. Smyslem akce je pozitivní motivace leteckých společností k vstřícnému přístupu k životnímu prostředí s důrazem na otázku hluku.

„Letos jsme v rámci minimalizace hlukové zátěže zavedli šetrnější odletové postupy pro proudová letadla. Soutěž má tedy vedle motivační funkce i důležitou funkci kontrolní,“ uvedl Jiří Pos, ředitel Letiště Praha a doplnil: „Do pravidel soutěže jsme zapracovali fakt, že letecký provoz je realizován převážně na vedlejší dráze.“

„Chceme ocenit letecké společnosti za snahu o snížení hluku z letadel a za modernizaci vzdušné flotily,“ řekla starostka Prahy 6 Marie Kousalíková.

Do hodnocení je zařazeno 10 leteckých společností do kategorie proudových letadel a 3 aerolinky budou soutěžit v kategorii turbovrtulových letadel. Více na www.prg.aero v sekci Životní prostředí.