MŠ Juarézova přišla o část zahrady

Mateřská škola Juarézova v Bubenči má zahradu zhruba o čtvrtinu menší. Pozemek, který si Praha 6 dlouhodobě pronajímala od pozemkového fondu, byl rozhodnutím soudu vrácen v restituci. Radnice má obavu, aby nebyl zastavěn.

Restituent totiž pozemek obratem prodal soukromé firmě. Městská část Praha 6 se o celé transakci dozvěděla až po jejím uskutečnění, přestože měla o odkoupení pozemku zájem.

„V územním plánu je ale pozemek určený pro veřejné vybavení, proto tam školka měla zahradu. Zvažovali jsme rozšíření školky, míst je stále málo a poptávka velká,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6. Radnice má obavy, aby v budoucnu nevyrostl na pozemku developerský projekt. „Městská část Praha 6 v žádném případě nebude souhlasit se změnou využití pozemku tak, aby zde mohl soukromý investor začít stavět například byty.“

Pozemek o rozloze 665 metrů čtverečních si městská část pronajímala od roku 2009 od Pozemkového fondu ČR za roční nájemné 665 korun. Proto už v minulosti žádala Pozemkový fond ČR o převod tohoto pozemku. O vydání pozemku soukromé osobě rozhodl v září 2012 Obvodní soud pro Prahu 7 v rámci řízení o restitučním nároku. Od restituenta ho obratem odkoupila za 750 tisíc korun soukromá společnost sídlící na Kypru.

Celá zahrada dětem sloužila více než deset let a vedení mateřské školy teď musí měnit svoje plány. „Jde o velkou ztrátu. Na prodaném pozemku je polovina dětského pískoviště a změna vlastníka teď ohrožuje i náš projekt proměny zahrady, o který jsme už zažádali formou grantu,“ řekla Soňa Šrotová, ředitelka školky Juarézova.

Městská část Praha 6 udělá vše pro to, aby se jí podařilo část zahrady získat opět pro potřeby školky. „Pokusíme se vlastníka oslovit a vyvolat jednání o případném odprodeji pozemku,“ uvedl místostarosta Štěpán Stupčuk, který je zodpovědný za správu obecního majetku. Rozhodující ovšem bude cena, za jakou by k případnému prodeji došlo.