625 podpisů do boje proti šmejdům

náhled souboruDvacet pět petičních archů s 652 podpisy, přesně tolik lidí se v Praze 6 připojilo během měsíce do boje proti šmejdům.

Petiční archy předala společně se svým podpisem starostka městské čás­ti Praha 6 Marie Kousalíková autorce dokumentu Šmejdi Silvii Dymákové v Písecké bráně. Právě tam Pra­ha 6 uspořádala pro seniory bezplatnou pro­jekci filmu a přednášku Jak ne­spadnout do pasti.

Praha 6 byla první pražskou městskou částí, která se k petici za zvýšení ochrany seniorů při nekalém předváděcím a podomním prodeji připojila. Lidé měli možnost petici podepsat v recepci úřadu. „Praha 6 je do počtu seniorů druhou „nejstarší“ městskou částí. Obyvatel ve věku přes 65 let máme přes 21 tisíc. Kdyby tzv. šmejdi každého druhého seniora z Prahy 6 uhnali a vnutili mu zboží za průměrně 10 tisíc korun, vysají z našich seniorů neuvěřitelných 105 milionů korun. I proto jsem ráda, že Praha 6 pomůže proti šmejdům jednak filmem, jednak připojením se k petici bojovat,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6.

Lidé podepsaní pod peticí požadují mimo jiné uzákonění základních povinných informací uvedených na pozvánkách na předváděcí akce nebo zákaz prodeje výrobků, které jsou vy­dávány za zdravotnické pomůcky. „Šest set padesát dva podpisů na petici je obrovský úspěch a velká po­moc v boji proti těm, kteří neváhají seniory využívat ve svůj prospěch i za po­užívání často až otřesných praktik,“ řekla Silvie Dymáková, autorka dokumentu.

Městská část pro své seniory organizuje pravidelné zájezdy po českých městech, které nejsou spojené s žád­nou předváděcí akcí.

Prostřednictvím klubů Fresh senior nebo KC Šlejnická se pravidelně pořádají i výlety po Praze.

Autorka dokumentu „Šmejdi“ Silvie Dymáková převzala petiční archy s podpisy proti nekalému předvádění výrobků.