Festivalová hudba ovládla Prahu 6

V pomyslný hudební klub se o červnových víkendech proměnila šestá městská část. Velké hudební festivaly, které by kvůli povodním musely být zrušeny, našly útočiště na Ladronce. Na festival United Islands se přišlo bavit 60 tisíc lidí, hudbou ožilo i Vítězné náměstí, kde se konal charitativní festival Dejvické hudební léto. 

Hudební festivaly Respect a United Islands se kvůli zaplaveným pražským ostrovům i zákazu vstupu do Stromovky přestěhovaly na břevnovskou pláň. Díky souhlasu šestkové radnice, která festivalům poskytla prostor a starostka Marie Kousalíková jim udělila záštitu. „Šlo o mimořádnou pomoc v době, kdy Prahu postihly povodně. Všechny tyto velké kulturní akce se chystají několik měsíců předem, na akce jsou pozvány zahraniční kapely, velvyslanci i další účastníci,“ zdůvodnila starostka Kousalíková své rozhodnutí s vědomím, že se na Ladronce pořádalo více akcí, než je obvyklé a souvisela s tím větší doprava, provoz a hluk. „Festival, na který zamířily hudební hvězdy světa, je důkazem toho, že akci dělají profesionálové. Právě mnou udělená záštita zavazovala organizátory, aby dodržovali všechna zákonná ustanovení v průběhu festivalu,“ dodala.

 „Za prostor Praze 6 děkujeme, zachránilo to letošní ročník,“ uvedl jeden z organizátorů akce United Islands Martin Voňka. „Důležité pro nás bylo, aby se festival jako každý rok konal v zeleni. Kdybychom ho odstěhovali na beton a každou scénu jinam, festival by se rozpadl a už by to nebyly United Islands,“ doplnil David Gaydečka. „Ladronka je opravdu nádherná. Ale naše touha je vrátit se k řece, s kterou je festival spjatý,“ popřeli spekulace, že by festival mohl zakotvit na Ladronce natrvalo.

V rámci festivalu vystoupily téměř dvě stovky kapel. U příležitosti nedožitých 80. narozenin Olgy Havlové na bývalou první dámu vzpomínali The Plastic People of The Universe, Vlasta Třešňák nebo šansoniérka Sylvie Krobová. Sobotní program ovládly kapely Zrní, Midi Lidi nebo Kapitán Demo, palestinský rapper Saz, nový projekt bubeníka metalové legendy Sepultura, bluesová legenda z Chicaga John Primer. Letošní hvězdou festivalu byl americký popsoulový zpěvák Aloe Blacc.

Již 18. ročník hudebního festivalu Dejvické hu­dební léto se díky spolupořadatelství Prahy 6 letos konal na Vítězném náměstí. Dobrovolné vstupné organizátoři věnovali dennímu stacionáři DAR ve Vokovicích, který se stará o hendikepované děti s fyzickým i mentálním postižením. Hvězdami festivalu byli Kamil Střihavka s kapelou Leaders, Krausberry, YoYo Band nebo Ivan Hlas trio.