Pohár Prahy 6 i Amos tour prověřily zdatnost dětí

náhled souboruPohár Prahy 6, který je určen pro sportovně nejzdatnější školu, letos po dvouleté pauze opět vybojovala ZŠ Petřiny-jih.

Žáci základních škol se během roku setkávali ve více než 30-ti sportovních odvětví. Zástupci nejlepších pěti škol si převzali za své výkony na radnici poháry a odměny z rukou starostky Marie Kousalíkové.

Do 11. ročníku sportovní soutěže se během školního roku zapojilo 19 škol a 4520 soutěžících. Během celého školního roku se žáci utkávali v soutěžích, závodech a turnajích různého sportovního odvětví od atletiky, míčových her, plavání, orientačního běhu po soutěže ve šplhu, aerobiku i cyklistice, přetahování lanem nebo závody na in-line bruslích.

Většina soutěží byla pořádána na sportovištích Prahy 6. Soutěže mají velké zázemí při Centru sportu na ZŠ Dědina. Atletické závody probíhaly le­tos na Stadionu mládeže na Kotlářce. 

Nejlepší tým vítězí

V letošním roce se v Praze 6 uskutečnil i sportovně socializační projekt Amos tour pro děti ze základních škol. Červnové finále se konalo v ZŠ Petřiny-jih a zúčastnila se ho více než stovka soutěžících. Ve smíšených družstvech porovnala své komunikační, organizační a kooperační schopnosti v aktivitách, kde zdaleka nejde jen o sport. Finálové disciplíny se zaměřovaly na týmovou spolupráci, pohybovou koordinaci týmu, zručnost týmu, reakční rychlost týmu, nebo schopnost vyhodnocení rizika. Vítězem se stala ZŠ Na Dlouhém lánu, škola, která v první fázi projektu na čelních pozicích nefigurovala. Zdá se ale, že principy školy s učením Montessori skutečně přispívají k týmové jednotě a spolupráci. Druhé místo patří ZŠ Emy Destinnové, třetí skončila ZŠ Petřiny Jih. Během soutěže se zapojilo patnáct set dětí. 

Pohár Prahy 6

1. ZŠ Petřiny – jih             223 bodů

2. ZŠ Emy Destinnové      175 bodů

3. ZŠ Bílá                          143 bodů

4. ZŠ Červený vrch           131 bodů

5. ZŠ Dědina                     105 bodů