Střešovický patriot Václav Jágr dokončil „svůj poslední film“

náhled souboruPraha 6, Staré Střešovice, Český klub kinoamatérů Pod Juliskou, střešovický Sokol a přátelé se navždy rozloučili s věrným Střešovičákem a Sokolem, šestkovým patriotem, amatérským kameramanem, vynálezcem a zkušebním pilotem, obdivuhodným člověkem Václavem Jágrem. Zemřel po krátké těžké nemoci v noci 6. června. 

Vzpomínka na obětavého, činorodého, vždy pozitivně naladěného a pro každou dobrou věc nadšeného, inspirativního, neopakovatelně a neodolatelně svérázného Václava Jágra u jeho přátel a v Praze 6 nevybledne.

Václav Jágr se narodil 25. prosince 1924 právě ve Starých Střešovicích a celý život prožil ve svém rodném domku. Své rodiště, Staré Střešovice, miloval a byl iniciátorem tamního dě­ní.  Odmalička měl zájem o technické věci, celý život miloval letadla a létání. Měl několik rekordů v létání - dálkový přelet do Popradu, výškový let a rekord v délce pobytu ve vzduchu.

Dvakrát byl komunistickým režimem poslán do kriminálu. Z Aerovky, kde vyráběl první migy, byl za velezradu odsouzený Jágr poslán do jáchymovských dolů. Z nich se dostal ven až po třech letech.

Díky svému technickému nadání získal práci v podniku Aritma ve Vo­kovicích, kde se začínaly vyrábět první počítače. Je autorem „zlepšovacích návrhů“, za které byl vyznamenán. Ve vývojové dílně vytvořil patnáct patentů.

Když se naplnila přehrada Orlík, zamiloval se do vodních sportů. Sám si postavil loď, která byla vyměřena přesně na žlábky auta, aby se dala převážet. Zhotovil též dvě šlapací plavidla a vodní lyže, na kterých se dalo chodit po vodě. V Aritmě prožil převrat i odchod do penze. „Rehabilitovali mě, vrátili, co zabrali. Přišlo nějaké od­škodnění, takže si nemohu stěžovat.“

Považoval za zadostiučinění, že se mohl přihlásit k otcovu duchovnímu dědictví: „Táta byl masarykovec a k to­mu odkazu patří i Sokol.“ Václav Jágr cvičil v Sokole odmalička a vlastně až do konce života, kdy pomáhal při různých akcích Sokolů. S velkým nadšením se ujal nácviku na  XV. všesokolský slet v roce 2012, sám v něm cvičil v prvních řadách, a o tomto sletu natočil film. Nakoupil několik malých kamer, rozdal je svým známým, aby získal záběry z různých míst do filmu, který doplnil vlastním komentářem.

Filmařina byla ve stáří jeho velkým koníčkem. Poté, co ho střešovická ka­meramanka Eva Benešová uvedla do klubu Českého klubu kinoamatérů, který se schází ve Stanici techniků DDM Pod Juliskou, věnoval se plně tvorbě CD a DVD. Vytvořil asi 50 DVD, složil několik písniček na CD. Ani se nechce věřit, že autor skoro profesionálních dokumentů začal dělat filmy teprve na stará kolena. „To mě naučili v klubu. Když mě to tak chytlo, koupil jsem si větší kameru, pak ještě větší... a objevil v sobě, co má v mém věku málokdo: schopnost vniknout do počítačových programů na zpracování filmu.“ Slova Václava Jágra dokládá mj. cena za využití technologie, kterou získal na videosalónu za de­vítiminutový dokument Verdi na výletě.

Před třemi lety k výročí 90 let Pra­hy 6, se mu dostalo vyznamenání a občanského uznání, a to zařazením do Aleje 90 – seznamu devadesáti nejvýznamnějších osobností Prahy 6 za celou dobu její historie, z nichž každé byl věnován nově vysazený stromek platanu javorolistého na Evropské tří­dě. Jágrův platan nese pořadové číslo 28. 


Ještě na podzim slavil Václav Jágr spolu se starousedlíky otevření zrekonstruované ulice ve Střešovicích.