Centrum pro bezdomovce v Dejvicích si radnice nepřeje

Magistrát má v úmyslu vybudovat ve městě denní centra pro bezdomovce. Jedno z nich má být podle záměru pražských radních umístěno v Dejvicích. Radnice Prahy 6 se záměrem nesouhlasí. 

„Dejvice jsou centrální částí, pomyslným srdcem Prahy 6. Nedokážu si vůbec představit, že by právě zde mělo takové centrum vzniknout. To naprosto odmítám,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6 s tím, že radnice Prahy 6 má na práci s bezdomovci vyčleněn vlastní tým terénních pracovníků a pomoc lidem bez domova nabízí i prostřednictvím mobilní sanitky.

Magistrát přišel s nápadem platit 18 pracovníků s vozidly, kteří budou mít za úkol převážet bezdomovce do čtyř center. Ta by měla vzniknout v Dejvicích, na Smíchově, dále pak ve Strašnicích nebo Vršovicích a Vysočanech nebo Libni. Záměr pražských radních souvisí s nápadem vykázat bezdomovce z veřejné dopravy.

Praha 6 se s problémem bezdomovectví vyrovnává vlastními silami. Radnice má na terénní práci s bezdomovci vyčleněný tým 8 lidí – jednu kurátorku a sedm sociálních pracovníků. Za bezdomovci docházejí přímo do terénu, pomáhají jim vyřizovat doklady, hledat práci a například i dočasné bydlení.

Letos na jaře zřídila Praha 6 jako jedna z mála městských částí mobilní „sanitku“ pro bezdomovce, která je jim k dispozici každé úterý v Papírenské ulici. Dostanou zde základní ošetření, ošacení, léky a odbornou pomoc, často i asistenci s vyřizováním věcí u různých institucí. Praha 6 za tento projekt zajišťovaný občanským sdružením Naděje platí desítky tisíc korun. Sanitku za pět měsíců využilo přes 300 bezdomovců. 

Stanoviště Sanitky Naděje

Papírenská ulice, Praha 6

Každé úterý 9.30–11.30 hod.