Dílna Eliáš léčí pomáhá již 15 let

náhled souboruJiž patnáct let funguje na stejné adrese. Keramická dílna Eliáš ve stejnojmenné ulici dává práci lidem s mentálním i fyzickým postižením, pomáhá jim se začleněním do společnosti a její výrobky dělají radost ostatním. 

Prostor dílny je bezbariérový, denně v ní pracuje až sedm klientů. Drobné keramické předměty se lisují ve speciálních sádrových formách. Technologie výroby lisováním z forem umožňuje zapojit do práce i lidi s vysokým stupněm postižení, Výroba je založena na několika poměrně snadných činnostech, proto je tato práce zvláště přínosná pro rozvíjení prstové motoriky u spastiků. Heslem dílny proto je „Každý něco dokáže“. Tak vznikají oblíbená zvířátka, svícny, aroma kameny a jiné dekorativní předměty.

Občanské sdružení Dílna Eliáš vzniklo, aby lidé s postižením mohli uplatnit své dovednosti, dále se rozvíjet a najít sociální začlenění. U zrodu stály tři studentky Helena Kuldanová, Monika Nosková a Daniela Kederová, které si pro svoji praxi vybraly švýcarskou ergoterapeutickou dílnu Vaudésy Keramik v Association La Branche v Savigny. Práce se jim líbila, a tak projevily zájem založit podobné zařízení tady v Čechách. Zakladatel švýcarské dílny Horst Altfeld jim věnoval veškeré know-how i část vybavení. Keramická dílna fungovala půl roku v provizorních podmínkách, až se podařilo zajistit prostory bývalého objektu pekárny v Eliášově ulici, náležející Nadaci Jedličkova ústavu. V roce 1998  v nich Dílna Eliáš zahájila provoz a sídlí zde dodnes, i když byl objekt mezitím prodán soukromému vlastníkovi.

Dílna Eliáš je otevřena od pondělí do pátku od 9 do 16 hodin (v pátek do 14 hodin). Mimo výrobků a služeb pro klienty nabízí také praxe studentům škol sociálního zaměření, vítá pomoc dobrovolníků a příležitostně pořádá v kulturní akce. Výrobky klientů dílny lze zakoupit též ve 4. patře budovy úřadu Prahy 6. Více o dílně na www.dilnaelias.cz