Jubilejní „Prodanka“ trhla návštěvnický rekord

náhled souboru„Proč bychom se netěšili, když nám Pán Bůh zdraví dá. Jenom ten jest v pravdě šťasten, kdo života užívá…“ znělo stejně jako před sto lety Divokou Šárkou. Poprvé to bylo 16. května 1913.

Sté narozeniny původního přírodního divadla v Šárce, které tehdy bylo jedním z největších přírodních divadel v Evropě, přišel na představení Prodané nevěsty oslavit rekordní počet 16 tisíc diváků.

„Jsem šťastná, že naše městská část mohla být nápomocna znovuzrození zázraku tohoto divadla, které nepotřebuje předplatné a bonusové programy, aby nalákalo diváky,“ řekla Marie Kousalíková, starostka městské části Praha 6, která spolu s diváky zasedla do hlediště v trávě mezi stromy. Stejně tak i bývalý starosta Tomáš Chalupa, který dal před devíti lety nápadu Jany Divišové a René Nachtigallové zelenou. Novodobá historie divadla se píše od roku 2005 a divákům nabídla díla Smetany i Dvořáka. Zájem lidí o operu pod širým nakonec předčil veškerá očekávání a rok od roku počet návštěvníků stoupá.

Letošní jubilejní představení upořádala Městská část Praha 6 v produkci Originálního hudebního divadla Praha v rámci oslavy Dne Prahy 6. Účinkovali sólisté a sbor opery Národního divadla v Praze. Orchestr ND vedl dirigent Jan Chalupecký. V roli vesnického dohazovače lidé slyšeli Luďka Veleho, který účinkoval dosud v každém představení v Šárce. V roli sedláka Krušiny se představil Roman Janál, jeho ženu Ludmilu ztvárnila Iveta Žižlavská Koppová a dceru Mařenku Jana Šrejma Kačírková. Jeníka zazpíval Aleš Briscein.

Unikátem lesních představení je nepochybně skutečnost, že ještě nikdy během představení, které se pravidelně hraje první zářijovou neděli, nepršelo. Ačkoli předpověď počasí na neděli hlásila přeháňky, představení se nakonec bez nich obešlo.

 

Šestnáct tisíc diváků sedělo na zemi a sledovalo jubilejní představení.

 

účinkující s organizátory

Účinkující společně s organizátory zdraví nadšené aplaudující obecenstvo.

zpívající dvojice