Prahou 6 se přehnala větrná bouře

náhled souboruPo červnových povodních zažila v srpnu Praha 6 další kalamitu. Větrná bouře lámala a vyvracela stromy, ničila ploty, auta nebo dopravní značení napříč celým územím.

Radnice označila kalamitu za nejhorší za poslední desítky let. Vyvrácených stromů bylo více než devadesát, polámaných větví nevyčíslitelné množství. Úklidové práce zabraly několik dní.

Nejvíce byla zasažená oblast Ořechovky, Střešovic a Břevnova. Hasičské záchranné sbory zasahovaly na Vítězném náměstí, dále v ulici Velvarská, Zavadilova, Na Okraji, zde se vyvrátilo několik silných stromů. Za noc vyjížděli hasiči skoro k padesáti případům. Nejprve zajišťovali bezpečný průchod pro občany a průjezd pro vozidla. Následně se odstraňovaly stromy uvnitř parků. Do pomoci se zapojila také městská policie. V ulici Šárecká dokonce spadl strom na obytný dům, nikomu se naštěstí nic nestalo. Mnoho stromů popadalo na zaparkovaná auta, poškozeno bylo deset vozidel.

 

Během kalamity bylo na území Prahy 6 odstraněno přes 120 stromů různých rozměrů – jednalo se o dřeviny vyvrácené, polámané a rozlámané, dále byly odstraněny i dřeviny, u kterých došlo k vylomení jedné nebo více kosterních větví – čímž došlo k destabilizaci. Navíc vlivem různých poškození a po pečlivém posouzení budou odstraněny ještě další dřeviny, které budou posouzeny jako nebezpečné, toto číslo se odhaduje na dalších 20 až 30 stromů.

Na odstraňování kalamity se podílelo 75 pracovníků údržby zeleně, bylo používáno 15 motorových pil, 3 plošiny, 3 velká nákladní auta a 11 menších nákladních vozidel s valníkem. Do této doby bylo odstraněno 2500 m3 odpadu, čili kmenů a jednotlivých větví.

polámané stromy