Slovo starostky Marie Kousalíkové pro Šestku

Záměr hlavního města zřídit v Dejvicích centrum pro bezdomovce rozproudil velkou diskuzi. Co na to říká radnice? Je pravda, že podle médií hrozí zástavba koupaliště Džbán? Září je na Praze 6 společenskými a kulturními akcemi nabité, na co se můžeme těšit?

Záměr hlavního města zřídit v Dejvicích centrum pro bezdomovce rozproudil velkou diskuzi. Co na to říká radnice?

O záměru města jsme se dozvěděli z médií, svůj záměr se mnou jako starostkou dopředu nikdo z města neprojednával. Bezdomovci v srdci Prahy 6? To považuju za šokující nápad a věřím, že ještě bude možnost s vedením města o projektu diskutovat. Když v roce 2009 přišla Praha 6 jako jedna z prvních pražských radnic s projektem, že bezdomovcům pomůže, pokud budou ochotni pracovat, čekala jsem, že se dveře s nimi netrhnou. Nakonec se do programu přihlásil jeden bezdomovec! Ptám se proč? Opravdu nestáli o pomoc? Opravdu jsme tak „zlá“ radnice? Nebo je problém někde jinde a já to teď mám za všechny schytat? Co všechno radnice pro bezdomovce dělá už teď? Článek na toto téma najdete na straně 4.

Je pravda, že podle médií hrozí zástavba koupaliště Džbán?

Většinu pozemků kolem vodní nádrže koupila letos soukromá společnost od Pražských kanalizací a vodních toků, podniku v likvidaci. Praha 6 se o prodeji pozemků dozvěděla až poté, co radnici oslovili zástupci vlastníka spolu s architekty. V minulých dnech představili radnici svůj záměr realizovat v této lokalitě bytovou výstavbu. A jasně říkám, že nám předvedli něco, co v Šárce opravdu být nemůže a to jsem jim na jednání sdělila. Chtějí v této oblasti stavět rodinné nebo terasové domy a to v Šárce opravdu není možné. Zásadně s jejich záměrem nesouhlasíme, ten navíc není v souladu s územním plánem.

Září je na Praze 6 společenskými a kulturními akcemi nabité, na co se můžeme těšit?

Startuje Měsíc zdravé Šestky, v Galerii chodník otevíráme 5. září výstavu Hradčanská očima studentů architektury. Na Ladronce vypukne 7. září velkolepý piknik a kuchařská show. Jede se už 45. ročník Memoriálu L. Tomíčka, poběží se Pražská padesátka... Na Kulaťák se vrací pravidelně každou sobotu farmářské trhy. Akcí jsou skutečně desítky a věřím, že si každý na Praze 6 vybere to své. Kompletní přehled akcí a pozvánky je na našem webu www.praha6.cz Těším, že se s čtenáři na některé z těchto akcí potkáme.