Základní pravidlo – zamykat!

Pražská policie varuje před vloupáním do bytů a domů. Přestože se za poslední dva roky počet případů vloupání snížil, letos opět dramaticky vzrostl. Policie za první polovinu roku eviduje již o 304 případů více, než za stejné období v loňském roce. 

Během posledních let došlo také k posunu v místě působení pachatelů. Zatímco v minulých letech bylo více případů spácháno především v zástavbě panelových domů na pražských sídlištích. V posledních letech se pachatelé přemístili především do starší bytové zástavby v centrální části Prahy. Ve starší bytové zástavbě jsou vstupní dveře do domu často nezajištěné a pachatel má následně volnou cestu. Podle dlouhodobých statistických výstupů se pachatelé dostávají do bytů a domů nejčastěji překonáním vstupních dveří, dále přes balkon nebo oknem. U případů vloupání do bytů zloději preferují byty v nižších patrech, kde je kratší úniková cesta, výjimkou však nejsou ani vykradené byty v posledních patrech, kam se pachatel spustil ze střechy.

Policisté zaznamenali také případy, kdy pachatelé především v nočních hodinách stejným způsobem vnikali do bytů i domů překonáním pouze zabouchnutých dveří. Z bytů kradli většinou věci, které se nacházely v předsíni. V některých případech byla drzost zlodějů taková, že brali i věci z místností, kde spali uživatelé bytů. V letních měsících pachatelé také využívali otevřených oken či balkonových dveří a v nočních hodinách vstupovali do bytů, kde okrádali spící nájemníky.

Obvodní ředitel policie Praha I. plk. Mgr. Bc. Karel Prommer k současné situaci dodává: „ Ze statistik vyplývá ještě jedna zásadní okolnost. V případě vloupání do bytů v bytových domech, pachatelé vyžívají skutečnosti, že vstupní dveře do domu bývají často nezajištěné. To znamená, že dveře nebyly dovřené nebo pouze zabouchnuté. V případě zabouchnutých dveří však stačí pouze zatlačit na západku zámku a dveře se snadno otevřou. Domovní dveře jsou tedy první a dá se říci zásadní překážkou, kterou musí pachatel překonat.“

Pražská policie společně s týmem preventistů a kolegů z Městské policie hl. m. Prahy se v následujících týdnech zaměří na problematiku zabezpečení bytů a bude obyvatele Prahy 6 informovat o nejvhodnějších způsobech zabezpečení domů a bytů a o rizicích spojených s tímto druhem majetkové kriminality.