Dejvice zasáhne Teslův výboj už letos

náhled souboruNěkolik let připravovaný pomník světoznámého fyzika Nikoly Tesly bude hotový letos. Exkluzivním partnerem Prahy 6 při realizaci projektu se stala Česká spořitelna a.s. Na projekt přispěla částkou 2,5 miliony korun. 

Bronzový pomník postupně vzniká v soukromém ateliéru v Brně. Jeho autory jsou akademický sochař Stefan Milko a ing. architekt Jiří Trojan.

„Pomník bude umístěn v zeleném pásu ulice Nikoly Tesly ve stejnojmenném parku. Už byl vybudován betonový základ pro pomník, mlatové cestičky a slavnostní venkovní osvětlení třemi zemními reflektory. Vlastní bronzová plastika by měla být do parku dopravena a slavnostně osazena v polovině srpna,“ řekl Adam Halmoši, mluvčí městské části Praha 6.

Motivem pomníku je stylizovaný „výboj“, tedy elektrický výboj jako hybná síla a základní kámen Teslových vynálezů a jako nástroj jeho proslulých prezentací, kdy mu byly tehdejší veřejností přisuzovány až nadpřirozené schopnosti. Základní kámen pomníku byl položen v listopadu 2006 u příležitosti 150. výročí narození Nikoly Tesly.

Nikola Tesla (1856 až 1943) sestrojil a patentoval četné elektrické stroje a přístroje, například elektrický motor na střídavý proud a takzvaný Teslův transformátor, zdroj vysokého střídavého napětí o vysokém kmitočtu. Byla po něm pojmenována jednotka magnetické indukce. V letech 1936 až 37 pobýval Tesla v tehdejším Československu. Prezident Edvard Beneš mu udělil Řád bílého lva 1. třídy. Získal také čestný doktorát věd na Českém vysokém učení technickém v Praze.

 


Česká spořitelna

Bronzový pomník autorů Stefan Milkova a Jiřího Trojana bude po dokončení symbolizovat elektrický výboj.