Fotografie vedly k zamyšlení o lidských právech

náhled souboruFotografickou soutěž na téma lidská práva, kterou pro žáky základních škol a gymnázií v Praze 6 připravilo občanské sdružení Prev-Centrum ve spolupráci s Prahou 6 a magistrátem, má své vítěze. 

Do soutěže se zapojilo 38 soutěžících žáků a studentů škol v Praze 6, kteří přihlásili 131 fotografií. Na slavnostní vernisáž, která se konala v prosinci ve Skleněném paláci, bylo vybráno 60 fotografií.

1. místo a fotoaparát jako cenu získala Martina Vacovská z Gymnázia Nad Alejí, s fotografií „Nechci být jiný“, 2. místo Petra Veselá z obchodní akademie Krupkovo náměstí, s fotografií „Doma“ a 3. místo Anne-Marie Kratochvílová, ZŠ Nám. Svobody, s fotografií „Život, nebo …“ Po předání cen pro nejlepší fotografy atmosféru akce doplnila jazzová skupina Tři + jeden.

Vernisáž se konala u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv. Posláním soutěže bylo mimo jiné aktivizovat děti a mládež na Praze 6 a alternativní formou jim přiblížit problematiku lidských práv. „Děti si s tím poradily velmi dobře, dokonce nad naše očekávání,“ uvedla Petra Václavová, vedoucí programu primární prevence sdružení Prev-Centrum. Fotografie jsou momentálně vystavené na ZŠ Petřiny-jih. Výstava bude postupně putovat po školách v Praze 6.