Hotel Praha: demolice povolena

náhled souboruStavební úřad Prahy 6 povolil demolici hotelu Praha na Hanspaulce. Pokud verdikt nabude právní moci a neovlivní jej případná odvolání, mohla by demolice začít již v lednu. 

Vlastníkem hotelu je finanční skupina PPF. V původním místě hotelu by měl podle jejích záměrů vzniknout park, ve spodní části areálu plánuje postavit soukromou školu. Stavební úřad dříve povolil odstranění objektu s více než 60 garážemi a skleníkem a budovy jižní vrátnice s hospodářským dvorem a bránou, poté povolil i demolici hlavní budovy, hlavní vrátnice i vrátnic pro zaměstnance a hospodářský vjezd.

Podle rozhodnutí stavebního úřadu bude mít PPF na zbourání rok. Společnost ale předpokládá, že demolice by měla být hotová do půl roku. Budova má být rozstříhána speciálními stavebními stroji, firma také plánuje vystavění protihlukových stěn. Práce budou probíhat pouze v pracovní dny od 7.30 do 18 hodin. Doprava materiálu bude vedena mimo vilovou zástavbu po stávajícím pozemku hotelu Praha směrem na ulici Evropská.

Před zahájením prací bude spuštěna webová stránka s informacemi o průběhu prací souvisejících s odstraněním bývalého hotelu a dalších budov v areálu, i o budoucích záměrech vlastníka s pozemkem.

Odstranění hotelu, který byl postaven na konci sedmdesátých let a do listopadu 1989 sloužil potřebám komunistické strany a československé vlády, má řadu odpůrců i zastánců. Pro jeho zachování se vyslovili někteří odborníci i část veřejnosti. Návrh na prohlášení hotelu za kulturní památku ale ministerstvo kultury vloni zamítlo. Současný vlastník hotelu mimo jiné poukazoval na skutečnost, že stavba je předimenzovaná a neekonomická. Část zachovalého vybavení typu některých lustrů a svítidel převezme Umělecko-průmyslové muzeum.