Práce na tunelu Blanka pozastaveny

náhled souboruSpolečnost Metrostav začátkem prosince přerušila stavební práce na tunelu Blanka.

Důvodem je dluh ze strany magistrátu, který stavební firmě dluží více než 2,1 miliardy korun za provedené práce. Práce dle vyjádření Metrostavu nemohou pokračovat i proto, že hlavní město Praha jako investor nedává souhlas se změnami projektů, které plynou z požadavků městských organizací.

Metrostav se kvůli dluhu obrátil na rozhodčí soud. Na soud se následně obrátilo i hlavní město Praha, které zpochybňuje platnost smlouvy s Metrostavem. Na stavbě pokračují jen práce na technologické části, které zajišťuje firma ČKD Praha DIZ.

Podle vyjádření představitelů hlavního města je základní prioritou nutnost pokračovat ve stavbě. Intenzivně se pracuje na projektové dokumentaci na kompletní dokončení zhruba 600 stavebních objektů. Ta by měla být připravena ve třetím lednovém týdnu. Harmonogram stavby hlavní město aktualizuje tak, aby odpovídal dokončení stavby Blanky v letních měsících tohoto roku. Vše ale závisí na vývoji probíhajícího právního sporu a jednáních zainteresovaných stran.

Městská část Praha 6 je z termínu léto 2014 naprosto zděšena. Podle jejích představitelů si občané městské části takové průtahy rozhodně nezaslouží. Tunel měl původně být zprovozněn již na jaře.